Eviny – Camilla Omland

Hei! Jeg heter Camilla og jobber i praksis hos Eviny sammen med Zuhir denne høsten. Vi er i avdelingen for innovasjon og utvikling. I løpet av min første måned her har jeg lært mye om innovasjonsprosesser og metodikken som brukes på avdelingen. Den får fart på det som muligens er nye forretningsmuligheter og fokuserer mye på at prosessen med nye ideer ikke skal ta for lang tid, men heller raskt skille ut de gode ideene.
Vi har fått jobbe med delene av prosessen som kalles «valider konsept» og «syretest». Vi har sett på et mindre bærbart batteri og om dette er noe Eviny skal begynne å tilby. Teorien vår er at batteriet vil kunne erstatte mindre aggregat som brukes på bygg- og anleggsplasser i dag, og vil være et skritt i retning av utslippsfrie byggeplasser. For å finne ut mer om batteriet hadde vært nyttig, lagde vi hypoteser rundt hvem som skal bruke det og hvordan det skal brukes. Vi har gjennomført ringerunder til forskjellige aktører for å få bekreftet og avkreftet hypotesene våre. Funnene våre presenterte vi for de vi jobber med, og fikk mange gode innspill på hvordan vi burde gå videre.
En annen del av «valider konsep» som vi har brukt mye tid på, er utforming av forretningsmodeller i excel-ark. Disse prøver vi å gjøre så realistiske så mulig, for å prøve å finne ut om det er en lønnsom forretningsidé. Vi har sett på utleie og salg i form av dropshipping, og jobber nå videre med sensitiviteten til de ulike modellene. Vi har fått øvd oss mye på excel, og kan trygt si at vi har blitt bedre enn det vi var da vi kom.
Forrige uke fikk vi bli med på befaring til Skjerjevatn i Modalen. Der fikk vi se hvordan batteriene vi jobber med ble brukt ute i felt, i et damrehabiliteringsprosjekt. Der har nemlig to batterier blitt tatt i bruk som en test for innovasjon og utvikling. Bruken av batteriene vil forhåpentligvis danne et bedre grunnlag for å vite hvordan de fungerer i praksis, og hva som er mulighetene og begrensingene til produktet. Vi dro også til Matre kraftverk, hvor vi fikk en omvisning i det gamle kraftverket. Det var spennende å se hvor store de faktiske dimensjonene der inne var, som var mye større enn det jeg har klart å se for meg tidligere. På slutten av dagen stekte vi vafler på strøm fra batteriet, til glede for de som jobber i Matre kraftverk. Det skapte økt interesse for produktet og førte til samtaler om hvordan de ansatte i Matre så for seg at det kunne brukes.
Jobben vår videre blir å fortsette med markedsundersøkelsen, og å gå i dybden på lønnsomhet. Mot slutten av praksisperioden skal vi presentere det vi har funnet ut, og om vi anbefaler Eviny å gå videre med batteriene eller ikke. Å få jobbe med forretningsutvikling er noe helt nytt for meg, men definitivt noe som gir mersmak og som kan anbefales videre.