Gexcon, del 1

Hei! Jeg heter Amalie og er i dette semesteret på utplassering hos Gexcon. Gjennom emnet ENERGI240 får vi muligheten til å være i praksis hos ulike energibedrifter som gir verdifull erfaring og et innblikk i hvordan en arbeidshverdag kan se ut for oss energistudenter etter fullført studie. Jeg skal i dette blogginnlegget fortelle litt om Gexcon som bedrift og hvilke arbeidsoppgaver vi så langt har fått under vårt praksisopphold.

 

Litt om Gexcon

Gexcon er et verdensledende selskap innen sikkerhet og risikoanalyse for eksplosjon- og brannmodellering. Selskapet har bygget opp sin kunnskap fra mange års erfaring fra omfattende forskningsprosjekter rundt sikkerhetsvurderinger og undersøkelser av ulykker for ulike selskaper.

 

I Gexcon jobber både ingeniører og spesialister som hjelper bedrifter med å identifisere farer, forstå risiko og bidrar til å forbedre bedrifters generelle sikkerhet. Gexcon regnes som å være verdensledende innen prosessikkerhet og risikostyring. De siste 40 årene har Gexcon vært involvert i etterforskning rundt mange høyprofilerte ulykker, spesielt knyttet til olje- og gassindustrien.

 

Gexcon er også utvikler av programvaren Flacs, som er et modelleringsprogram for gasseksplosjoner og støveksplosjoner. I tillegg er Gexcon stolt bidragsyter til de 17 FN-målene for bærekraftig utvikling som tar sikte på å oppnå en bedre og mer bærekraftig fremtid for alle. Hovedkontoret deres er i Bergen, nærmere bestemt Fantoft, som er der vi befinner oss to dager i uken dette semesteret.

 

Arbeidsoppgaver

Vår overordnede oppgave under dette praksisoppholdet er å lage en database for forbrenningsegenskaper for ulike støv basert på data fra støveksplosjonseksperiment utført over mange år av Gexcon. Videre skal databasen brukes i simulatoren for støveksplosjoner, Flacs Dustex.

I oppstarts ukene brukte vi først litt tid på å bli kjent med bedriften og de ansatte, samt administrative nødvendigheter som å få på plass nøkkelkort og signering av diverse avtaler. Videre fikk vi bli med på dagstur til Sotra hvor vi fikk se Gexcon sin aktivitet på to ulike «stasjoner», som gav oss bredere innsikt i Gexcon sitt arbeid.

 

Videre fikk vi grundigere innføring i arbeidsoppgaven med databasen og vi har nå startet arbeidet med å systematisere og sortere tall fra de ulike rapportene for å utvikle en oversiktlig og informativ database. Vi har også deltatt på et brukerkurs for programvaren Flacs som foregikk over 6 dager. Dette er noe som vi forhåpentligvis kommer til å få nytte av utover høsten med det videre arbeidet med databasen vi holder på å utvikle.

 

Som oppsummering vil jeg si at vi har hatt en god og spennende start i praksis hos Gexcon, hvor det hver uke er noe nytt å lære. Jeg gleder meg til fortsettelsen, og ikke minst å se resultatet av arbeidsoppgaven som vi er startet på.