Hallaien bloggen, Trym og jeg jobber på her i praksisplassen vår i øygarden. Her kommer en liten oppdatering med hva vi har drevet med.
Etter forrige blogginnlegg har vi vært på et møte med eviny, hvor de sammen med Sotra nærvarme har presentert en utredning for energiutbygging. I møtet ble det trukket fram at strømkapasiteten slik som den er nå, kun er en brøkdel av hva som kreves for framtiden. Dette betyr at det trengs en betydelig opptrapping i effektkapasitet og strømproduksjon for å kunne forsørge for fremtidens utbygging og prognosene for populasjonsvekst.
Den geotermiske teknologien som Sotra nærvarme har etablert ble trukket fram som den mest logiske og lønnsomme energiløsningen for området. Med allerede 140 eksisterende geobrønner i området på og rundt Straume, ser dette for oss også ut til å være en smart løsning. Ved en framtidig utbygging av bygg som boligblokker, sykehjem, osv., vil det da være essensielt å skape muligheter for påkobling for disse brønnene, uansett om det skal være kommunens hovedsatsing. Ettersom dette forhindrer kostbar framtidig oppgraving for senere påkobling.
Trym og jeg har og sett videre på andre energikilder som solenergi, vind, bølgekraft, og kjernekraft for senere framtid. Vi oppdaget også at våre tidligere estimater for vindkraft på land hadde vært veldig optimistiske med en altfor høy kapasitetsfaktor av turbinene. Noe som gjør at det trangs et areal på 1.5 ganger kommunens på 300 km^2, for å konkurrere med kjernekraftens 0,25 km^2. Vi har også sett på ny teknologi for «off-shore» vindkraft, såkalte «Wind catcher systems». Disse vil ha en betydelig større effektivitet sammenlignet med de tradisjonelle vindturbinene. Det nye systemet består av et «array» med mange små 1MWs turbiner, som vil ha en større flate, og dermed kunne ha en bedre omgjøringseffektivitet. I tillegg er vedlikeholdet mye enklere, med ideer for robotisering, hvor hvert enkelt turbinblad kan skiftes ut av et automatisert system. Dette blir interessant å ta med i rapporten vår, hvor vi sammenligner de forskjellige teknologiene med parameterne, energipotensialet, GWP, LCOE, sosial aksept, geografisk krav, og gjennomførbarhet.
Vi har også kjørt ut til energiparken i øygarden, hvor «northern lights» sitt nylig operasjonsklare CCS system, langskip, ligger. Som vi har blitt lovet omvising inne på selve området og lære om hvordan det kan hjelpe framtidige næringer å redusere utslipp. I tillegg til nåværende og eldre nærings og energiinfrasturktur, og fremtidige ideer for hva som bidra til lavere utslipp. Blant annet «DAC-anlegg», som står for «Direct air capture», som går ut på å samle inn CO2 direkte fra luften. Her er jeg skeptisk med tror ikke det vil være den beste løsningen, med tanke på at det vil kreve masse energi for å drive. Hvor man heller kunne satset på grønne energiløsninger til å begynne med. I tillegg til sanksjoner for land som ikke følger FNs bærekraftsmål.