Equinor – Anahita Niazmand

Hei bloggen! Siden sist har jeg blitt flyttet opp til cp-labben. Cp- labben er en equinor lab som ikke er direkte knyttet til driften av raffineriet på Mongstad, men en uavhengig lab som driver med koksanalyser, rå olje essay og forsker på utfordringene med fouling. For eksempel så kan en av plattformene i Nordsjøen ha et problem med tette rør også kan de henvende seg hos oss på CP-labben. Så skal vi finne ut hvorfor rørene er tett og evt hvilke kjemikalier som må tilsettes/ temperaturer som kan gjøre at vi får tilbake gjennomstrømning. At rør blir tett er et kjendt problem i denne industrien, tette rør hindrer gjennomstrømming og øker trykket. Dette gjør at bedriften taper enorme summer.

Koks analysene er direkte knyttet til driften og lasting av koks. Tidligere så har jeg bare kjørt maskinene som har lastete koks om bord på båtene. Men nå etter å ha vært her oppe og snakket med prosessingeniørene så har jeg fått lært hele prosesseringen både av grønn-koks og av rå oljen. Ene dagen fikk jeg snakke med Alf holme som er tidligere elev på uib og som har en doktorgrad i kjemi, om hvordan hverdagen hans ser ut. En veldig interessant person som er veldig engasjert i jobben sin. Han lærte meg veldig mye om fouling-problematikken og hva hans rolle er i det hele. Kort for talt er fouling noe som skjer et sted i «maskineriet» som forhindrer gjennomstrømining. Altså en type til-tetning som koster bedriften millioner. Ulike typer rå oljer har ulike typer «utfellinger». For eksempel i Sverdrup oljen er det et fenomen at det akkumuleres voks. Voks er klebri og sleipt og blir et hinder i rørene sammen med ulike sediment/mineraler eller asfaltene som kommer fra havbunnen.

Ting som kan påvirke utfellingen er: trykk, turbulens, temperatur, blandingsforhold, og ikke minst hvilken type rå olje! Så det er mange ting å se på for å finne ut hvorfor noe er tett og hva man kan gjøre for å få gjennomstrømmingen tilbake og det er der vår rolle på CP-labben kommer inn. Fouling kan også oppstå i raffineriet 30 meter fra labben. Da gjør vi analyser for de også.

Rå olje essay er et oppslag som forteller oss hvor mye av de ulike komponentene vi kan få ut ifra rå-oljen. Det forteller oss også om denne rå oljen egner seg til å gå gjennom, vårt raffineri. Feks Sverdrup oljen som vi pumper så ENORME mengder av for tiden egner seg ikke til vårt raffineri. Da hadde vi fått litt for syke fouling problemer En av grunnene til at jeg ønsket å ha praksisen min her var for å finne ut : Skal jeg velge prosess? Skal jeg velge kjemi? Atm så har jeg ikke peiling. De siste 5 mnd har jeg jobbet hånd i hånd med begge deler og jeg synes begge deler er veldig interessant. Så nå skal jeg diskutere dette med min mor over en kaffe.