BKK, Del 1

Heisann, jeg heter Christian og er utplassert i praksis (sammen med Tiril) hos BKK lokalisert i det nye bygget «Skipet» i Solheimsviken. BKK er vestlandets største fornybarselskap og driver med vannenergiproduksjon, energiregulering, og de drifter infrastruktur til strøm og til og med fiber for internett. BKK driver også med fjernvarme, energimåling og entreprenørtjenester for å nevne noe. BKK er delvis eid av Statkraft (Staten) og delvis eid av mange kommuner hvor Bergen kommune er den største.

I BKK er jeg på en underavdeling som heter Innovasjon og Venture som jobber med å utforske nye tekniske løsninger på eksisterende prosjekter i BKK samt å innovere/ finne potensialet i nye arbeidsområder. Det virker veldig spennende så langt og jeg liker spesielt at alle som jobber der er så opptatt av og interessert i arbeidet, samt de likevel har fokus på bærekraft i alle ledd av arbeidet sitt.

Jeg og Tiril fikk første dagen i praksis en oppgave som gikk ut på å finne ut «alt» om mikronett. Mikronett er kort og godt et veldig lite strømnett sammenlignet med hovedstrømnettet i et land, og hvor man kan «uthente» energi selv uten å belaste overføringskablene til nettselskapet. Dette prosjektet brukte vi hele september på og alt akkumulerte med en 20 minutters presentasjon i form av «lærelunsj» hvor vi presenterte hva vi hadde funnet ut rundt temaet. Hovedpoengene var fordeler og ulemper, mulighet for å gjennomføre og i hvilken skala, eksisterende prosjekt i landet, og muligheter i fremtiden for mikronett. Vi fikk gode tilbakemeldinger på presentasjonen, men dette kan være bare folk som var grei :). Underveis i prosjektet hadde vi tett og god oppfølging av kontaktpersonene våre Louise, Kristin, og Trude som kom med konstruktive tilbakemeldinger underveis og hjalp til med ideer og forberedelse til presentasjonen.

Verdt å nevne er at bygget vi jobber i, Skipet, har solcellepanel på taket som lader opp noen gjenbrukte Nissan Leaf batterier som står i kjelleren. Formålet med dette er at hvis bygget bruker over 150kW på et tidspunkt så skal den ekstra energien komme i fra batteriene slik at bygget ikke trenger å betale en ekstra høy pris, nesten som straff, for å ha bikket denne grensen. Dette er bare en av mange regler jeg ikke visste om før jeg begynte her. Disse batteriene og solcellepanelene fikk vi være med å se på en dag, noe som var kult. Utrolig nok var det flere blåskjell på taket av bygget, som da var blitt sluppet ned av måker. Av det lærte vi at snø, vær, og vind ikke er den største trusselen mot solcellepanelene, men heller måker som slipper ned skjell og annet hardt som steiner fra himmelen.

I løpet av praksisen så langt har jeg fått frisket opp i masse gammel elektrokunnskap og lært meg enda bedre å jobbe med heavy researching. Det har vært kjekt så langt, og veldig lærerikt både på det faglige men også på å se hvordan ingeniørene jobber og tenker. Jeg kan røpe såppas som at det er annerledes enn hva jeg er vandt med fra arbeidslivet som fagarbeider.