Blogginnlegg 1 – Praksis i BKK

 

 Hei, her kommer første blogginnlegg! Jeg er i praksis hos Plug, en underbedrift av BKK. BKK er det største energiselskapet på Vestlandet, og jobber hovedsakelig med produksjon, omsetning og transport av elektrisk kraft. Selskapet har også andre tjenester som fjernvarme, entreprenørtjenester og elsikkerhet med mer. BKK jobber for en bærekraftig fremtid, og jobber mot målet om et fullelektrisk Norge. For å oppnå dette må også skip elektrifiseres, og det er her Plug kommer inn.  

Plug er Norges eneste rene landstrømselskap og jobber både nasjonalt og internasjonalt. Selskapet ble dannet i 2018 av BKK og Bergen Havn, og har frem til nå jobbet hovedsakelig innad i Norge, men kommuniserer med havner utenfor Norge. Etablering av landstrømanlegg sikrer tilførsel av elektrisk kraft fra land til det elektriske anlegget i skip eller båter som ligger fortøyd til kai. Strømmen kommer naturligvis fra rene energikilder. Bruk av landstøm sparer havner for lokal luftforurensing og støy da cruiseskip og andre båter ikke lenger må bruke dieselaggregat. Det har også en positiv effekt globalt! 

Jeg hadde ikke hørt om landstrømanlegg til skip før jeg leste om det på BKKs hjemmeside, men nå som jeg jobber med det syns det er et veldig spennende konsept. Det er absolutt fremtidsrettet, og landstrømnæringen blir stadig større! 

Arbeidsoppgavene varierer ut ifra pågående prosjekter. Det er litt deilig med forskjellige oppgaver selv om det er mye å sette seg inn i når det blir nye prosjekter. Jeg jobber sammen med Camilla som også har praksis hos Plug. Vi jobber alltid sammen så det gjør det naturligvis lettere, og morsommere. Frem til nå har vi blant annet jobbet med en database som inneholder informasjon om alle cruiseskip som skal ankomme Bergen, Ålesund, Arendal, Nordfjordeid og andre norske havner de neste årene. Da har vi ført inn realvant informasjon tilknyttet skipene, og databasen fungere som et oppslagsverk for alle ansatte i Plug. Det har tatt mye tid, og vi er enda ikke ferdig. Neste steg er å sende mail til cruiseskipeierne for å føre inn spesifikk informasjon Plug trenger for å ta imot skipene. Dette er en arbeidsoppgave som vi går frem og tilbake til slik at vi kan ha litt varierte dager.  

En annen oppgave vi har fått er å skrive og oppdatere søknader til Enova om økonomisk støtte til nye landstrømanlegg. Det er avgjørende å få støtte til nye anlegg da er store investeringskostnader. Frem til nå har vi jobbet med to ulike søknader, hvorvidt den ene er utsatt og den andre er i oppstartfasen. Det er spennende, men mye å lese seg opp på. Det er derfor bra vi kan variere dagene med søknader og skipsdata.  

Kollegaene er utrolig snille og imøtekommende. Det er lavterskel for å stille spørsmål og vi kan bestemme selv hvilken dager vi kommer inn. Det har blitt tirsdager og onsdager, samt morgenmøte på mandager.  

Ellers har vi en herlig kaffemaskin som brukes hyppig, og en deilig lunsjbuffet hehe😉  

Snakkes – Frida Krågebakk