NORCE – Teodor Bakka

Hei igjen! I det forrige blogginnlegget fortalte jeg litt generelt om Norce, og om CSSR, centre for Sustainable Subsurface Resources. Her har jeg fortsatt arbeidet fra tidligere, og lært enda mer om CO2 lagring i undergrunnen. En del av denne læringen var å følge et foredrag fra Tekna, der et knippe dyktige fagpersoner fra ulike sektorer presenterer både teknologi og aktuelle prosjekter, deriblant en forsker fra Norce. Jeg var også med på et arbeidspakkemøte, angående prosjektet jeg fikk et innblikk i tidligere.
I tillegg til CSSR ble vi også introdusert for HyValue. HyValue er Norwegian Centre for Hydrogen Value Chain Research. Dette er et forskningssenter for miljøvennlig energi startet av Norges forskningsråd. Prosjektet adresserer fem sentrale utfordringer:
– Hvordan kan vi produsere hydrogen og ammoniakk med minimalt energitap og lave kostnader?
– Kan vi lage et trygt og motstandsdyktig transport- og distribusjonssystem for hydrogenbasert drivstoff?
– Hvordan kan vi utvikle sluttbrukerapplikasjoner for hydrogenbaserte energibærere?
– Kan vi stimulere til investeringer og bygge et system med akseptabel risk for alle involverte?
– Hvordan kan vi bygge tillit i befolkningen og sikkerhet i økonomien knyttet til hydrogen?
Dette ble delt opp i seks arbeidspakker, der vi kun hørte om de tre siste. Disse omhandlet sikkerhet og risiko, samfunnspåvirkning og integrering av hydrogen i verdikjeder. Arbeidspakke fire, som jobbet med sikkerhet og risiko, handlet om å utarbeide sikkerhetsstrukturer og reguleringer fra et teoretisk perspektiv, samt tette kunnskapshull ved fysiske fenomener i laboratoriske eksperimenter. Arbeidspakke fem, som omhandlet samfunnspåvirkning, handlet om å «utforske synergier og dilemmaer mellom økonomisk levedyktige, sosialt inkluderende og miljømessig bærekraftige sosio-tekniske systemer for hydrogen». Den siste arbeidspakken, arbeidspakke seks, handlet om å integrere hydrogen i verdi-kjeder. Denne arbeidspakken jobber med å integrere hydrogen i foreslåtte lover og sterke businessmodeller. Det var veldig interessant å høre om disse forskjellige arbeidspakkene, og se hvordan de forsker på hydrogen fra ulike vinkler og metoder.
Vi var også med på en HyValue workshop, der mange av prosjektets partnere møttes for å presentere sine bidrag til prosjektet, og diskutere rundt deres ulike løsninger. Workshopen handlet hovedsakelig om bruken av hydrogen ved maritime operasjoner. Her hørte vi fra partnerne hvordan de for eksempel utvikler båtmotorer som drives av hydrogen eller ammoniakk.
Nå nærmer praksisperioden seg slutten, og jeg ser frem til de siste ukene her hos NORCE. Det har vært en givende pause fra den vanlige studiehverdagen, som hovedsakelig består av forelesninger og lesing. Det har også vært svært motiverende å få et innblikk i hvilke arbeidsoppgaver man potensielt kan utføre med den utdannelsen vi tar, selv om forskning nok er enda et skritt videre. Jeg vil gjerne takke for tiden her, og anbefaler alle andre som skal ha praksis om å søke plass hos Norce!