Element One Energy AS – Åshild Aagard-Nilsen

Hei bloggen!
Det begynner å gå mot slutt på praksisoppholdet mitt her hos EoneE. I sist innlegg skrev jeg litt om hva arbeidet til EoneE går ut på og hva mitt lille team gjør når vi er i praksis.
Siden sist har koden vår fått en tydelig ramme og vi kan endelig starte å jobbe mer i detaljnivå. Når først noe kommer på plass, faller de andre brikkene som en slags dominoeffekt. Måten vi jobber på er hovudsaklig gjennom GitLab, som er en side der vi kan samarbeide på samme kode og legge inn endringer til hverandre. Her ligger også arbeidet til tidligere kull som har vært i praksis hos EoneE, der de har utviklet modeller for andre områder der det brukes elektrolyseteknologi. Nå har vi kommet såpass godt i gang at vi kan implementere dette arbeidet i våre modeller.
Videre skal vi sluttgjøre modellen som skal beregne den totale effektiviteten til en elektrolysør, samt skrive en utfyllende rapport som dokumenterer arbeidet. Undervegs i jobbingen har vi hentet informasjon fra diverse rapporter, som til tider er så detaljerte og kompliserte at det har vært krevende å benytte til våre modeller. Dette har uansett gjort at vi har lært veldig mye på kort tid, da det er ekstremt mye fagstoff som skal konsumeres.
Flere ting som må på plass før vi er helt ferdig med prosjektet er å finskrive på selve koden. Det er hundrevis av måter man kan velge å skrive en slik kode på, og hva som fungerer best oppdager man undervegs. Man lærer best av å gjøre selv, og i tillegg hvis man skal implementere andre sitt arbeid må man ofte gjøre det helt på nytt uansett for at det skal fungere optimalt.
Alt i alt har jeg lært utrolig mye denne tiden i praksis. Jeg har lært hvordan elektrolyseprosessen foregår i detalj, hvordan en elektrolysestack er bygget opp, om PEM-celler og brenselsceller, og hvordan en hel elektrolyserigg skal se ut. Målet mitt med praksisperioden var å fordype meg i hydrogenproduksjon og elektrolyseteknologi, da dette er et av temaene jeg er mest interessert i når det kommer til energibransjen. Kanskje masteren min baserer seg på dette?
Før vi er helt ferdig skal vi bruke samme modell som vi nå har utviklet og se på flere scenarioer og hvordan effektiviteten blir påvirket av disse. Blant annet skal vi se mer på et fenomen som heter gas-crossover, som er uunngåelig i PEM-celler.
Dette har vært en veldig kjekk og lærerik del av studieløpet, og gleder meg til å jobbe med siste rest.
Åshild