Gexcon del 2 / Andreas Faye

Hei,

Siden sist blogginnlegg har jeg jobbet på støvlabben til Gexcon som ligger på Steinsland, hvor Gexcon har tatt over det gamle anlegget til Falck Nutec. På Steinsland utføres alt fra å finne generelle støvegenskaper til større forsøk med jetflammer. Gexcon har også et testanlegg på Børnesskogen, hvor de fleste storskalaeksperiment blir utført. Arbeidet på støvlabben hvor jeg har vært, omhandler i hovedsak tre ulike tester for å finne antennelse og forbrenningsegenskaper til støv. Det har vært mye å gjøre på støvlabben den tiden jeg har vært der, så jeg har fått prøvd meg mye på de ulike testene. Testene som blir utført er stort sett av prøver som blir sendt inn til testing av kunder, da de ønsker å finne egenskapene til støv/pulver som de har i sine anlegg. De tre testene som blir mest brukt er:

Mike:

Elektrisk apparat som bruker kondensatorer til å sende en ønsket mengde elektrisk energi mellom to metallelektroder. Testen brukes til å finne MIE (minste tennenergi) til støv/pulver.

Godbert Greenwald ovn:

Dette er en ja/nei screeningtest, formålet er å finne minste tenntemperatur ved en gitt konsentrasjon, dette gjøres ved å varme ovnen opp til ønsket temperatur, deretter blåses støv gjennom ovnen. Hensikten med testen er å se om støvet antenner eller ikke, og på denne måten kan man fastslå minste tenntemperatur til et gitt støv.

Figur 2: Godbert Greenwald ovn

20L bombe:

Brukes både som ja/nei test for å fastslå om støvet kan antenne, og for å finne forbrenningsegenskaper som Pmax og dP/dT.

Figur 3: 20L bombe

Figur 4: Resultat fra testing i 20L bombe

Praksisoppholdet på støvlabben har vært ekstremt lærerikt, spesielt for meg som skal skrive master innen støveksplosjoner. Parallelt med praksisen har jeg tatt faget støveksplosjoner i prosessindustrien (PTEK354), i dette faget har vi lært om nettopp disse testene som jeg nå har fått vært med å utføre. Jeg synes det har vært veldig kult å få en så kort vei mellom teori og praksis. I masteroppgaven min, skal jeg benytte 20L bombe til å finne forbrenningsegenskapene til ulike metallstøv, så å få opplæring i bruk av denne med så dyktige folk, er noe jeg er sikker på at kommer veldig godt med for veien videre.

Eneste negativet jeg kan komme på med å jobbe på Steinsland må være reisetiden, det tar meg ca. en time hver vei med egen bil. For en som meg som kommer fra en liten plass hvor man kan kjøre til alt av arbeidsplasser på fem minutter, er ikke dette noe jeg tror jeg hadde orket på permanent basis, da to timer av fritiden din hver dagen går til å kjøre til og fra jobb.