Norwegian Hydropower AS, Del 2

Heihei!

Det er nå noen uker siden sist jeg skrev her, og har tenkt til å oppdatere dere litt med hva jeg har gjort her de siste ukene. Som nevnt i tidligere blogginnlegg har jeg jobbet med å kartlegge og systematisere de konsesjonsgitte vannkraftverkene her i landet. Dette er noe jeg enda holder på med, og sørger for å ha ett sammendrag over hva som kan være de ulike barrierene for utbygg av vannkraftverk.

Arbeidet startet med et datasett med over 350 konsesjonsgitte vannkraftverk på en størrelse mellom 1MW og 10MW. Disse konsesjonsgitte vannkraftverkene var ikke utbygd, og det har derfor vært interessant å se om det var mulig å finne ut hvilke barrierer som stopper opp en slik utbygging. Jeg har sett på hvilke barrierer som hindrer utbygging av konsesjonsgitte små vannkraftverk, og videre se på hva som videre kan minske disse barrierene.

Det har vært mye arbeid å gå gjennom listene for de prosjektene som ikke er utbygd, ettersom NVE sine nettsider ikke har oppdatert alt av prosjekter som er påbegynt. Dette har resultert i mye google-søk for å sjekke om de konsesjonsgitte kraftverkene er ferdig utbygget. Listen som startet med over 350 prosjekter, er kortet ned til 79 prosjekter. Deretter har jeg lest gjennom flere av konsesjonssakene for å se hva som kan hindre dem i utbygging.

Jeg har lært mye nytt, og har fått mer forståelse for hvor mye arbeid som skal til for å bygge ut vannkraftverk. Det er mye som skal godkjennes, og prosessen tar tid. Når en konsesjonssøknad blir innvilget er påvirkningene på mangfold, estetikk og kulturminner avdekket og det sjekkes om de positive virkningene veier opp for de negative. De går også gjennom lønnsomheten på prosjektet, men ikke detalj som er nødvendig for utbyggerne. Selv om et prosjekt regnes som lønnsomt etter utregninger, er det ikke gitt at prosjektet bygges ut. Det som ofte går igjen som en barriere er økonomien til et prosjekt. Det er stor investeringskapital som skal til for å kunne bygge små vannkraftverk.

Noe annet jeg også ikke har tenkt over før som kan være et problem for å kunne bygge ut et kraftverk, er tilgangen til tilknytting av nett. Ofte er det slik at nettet man vil tilknytte anlegget sitt til ikke er tilgjengelig. Når man starter et slikt prosjekt, har man fått en forespeilet kostnad på hva det koster å koble seg til nett. Dette er en kostnad man får forespeilet flere år før det eventuelt skulle vært mulig å koble seg til. Derfor ender det ofte slik, at etter konsesjonssøknaden er blitt behandlet og når man får tillatelse, vil denne forespeilet kostnaden ha ett tall som er 10 ganger større. Det er generelt lite plass på nettet, noe jeg ikke hadde tenkt over på forhånd kunne være ett problem. Det er til sammen 24 kommuner i 2018 som ble vurdert til å ikke har noe kapasitet for utbygging av småkraft.

Jeg har også lært litt mer om hva som foregår på en slik type arbeidsplass, og spesielt hvor mye arbeid som ligger i planleggingsfasen av et nytt kraftverk. Jeg har fått brukt noe kunnskap fra tidligere fag i studiet, som for eksempel fra ENERGI101, ENERGI210 og INF100. Til slutt vil jeg bare nevne at praksisoppholdet i Norwegian Hydropower har vært en lærerik opplevelse.