NORCE, del 2

Hei!

Her kommer siste blogginnlegg om praksisoppholdet mitt hos NORCE. I dette innlegget kommer jeg til å gå mer i detalj i hva jeg arbeider med hos dem og hva det skal brukes til videre. I tillegg skal jeg gå innpå hvilke emner fra utdanningen som har vært relevant under praksisperioden.

Som jeg nevnte i forrige blogginnlegg har jeg fått ta del i deres relativt nye prosjekt som handler om undergrunnslagring av hydrogen i allerede eksisterende olje- og gassreservoarer. Det er et prosjekt som innebærer et omfattende laboratoriearbeid. Dermed har det vært svært nyttig å få se laboratoriene og det profesjonelle utstyret de bruker. Her injiserer de gassblanding i porøs stein, i den hensikt å finne optimale forhold for at gassene skiller seg. Slik kan da hydrogengassen tas ut, og CO2 bli liggende igjen under bakken. En av oppgavene jeg har fått har vært å løse en forenklet simuleringsoppgave knyttet til nettopp dette i Python. Det har hjulpet på forståelsen for hvor mye hydrogen som kan tas ut, hvor raskt denne prosessen går og hvor rent det er. Her har jeg fått bruk for de grunnleggende kunnskapene jeg har fra INF100 i første semester. Jeg har også fått se litt nærmere på modellering i MatLab, noe som var et nytt program for meg. Etter min mening hadde det vært nyttig å ha enda mer erfaring i både programmering og simulering, ettersom dette brukes hyppig i arbeidslivet til diverse formål. Det har også lønnet seg å ha litt bakgrunnskunnskap fra fysikk og kjemi i forhold til hydrogens egenskaper.

Prosjektet er som sagt ganske ferskt, og for øyeblikket arbeider jeg med en prosjektbeskrivelse som senere skal publiseres på NORCE sin nettside. Den skal inneholde en beskrivelse av hva prosjektet går ut på, hvorfor det er viktig og hva deres mål er. I løpet av høsten har jeg fått delta i ukentlige prosjektmøter hvor det blir diskutert problemstillinger knyttet til prosjektet. I tillegg er de interessert i å få en oppdatering på hvor godt jeg er i gang med de ulike oppgavene jeg får tildelt. Det opplever jeg som veldig nyttig, da det gir meg mulighet til å få hjelp ved behov. Jeg har i flere uker gjort grundig research og lest flere vitenskapelige artikler om konseptet. Ettersom hydrogen er et tema vi såvidt har vært inne på i ENERGI101 har det vært nødvendig for at jeg skulle kunne bidra på dette området. Det har vært tidskrevende, noe som resulterte i at det tok noe tid før jeg følte jeg kom skikkelig i gang med arbeidsoppgaver. Derimot har det vært spennende å lære mer om hydrogen, samt å se hvilke utfordringer prosjektet arbeider med å løse.

Frem til nå har det vært veldig spennende å få følge dette prosjektet, med tanke på hvor lite litteratur og forskning det finnes på området. Alt i alt har praksis vært en lærerik opplevelse som jeg kommer til å ta med meg videre. Jeg føler meg godt ivaretatt av våre kontaktpersoner og jeg har fått tildelt varierte oppgaver tilpasset mitt nivå.

Julie