Meteorologisk institutt, Del 1

Jeg heter Anette, og er denne høsten utplassert hos Meteorologisk institutt. Instituttet er et statlig forvaltningsorgan under Klima- og miljødepartementet. De varsler været, overvåker klimaet og driver med forskning. Yr.no er blant tjenestene fra meteorologisk institutt, noe som er en viktig del av planleggingen til befolkningen både innen- og utenlands.

Under praksisperioden er jeg med avdelingen for operasjonell oseanografi og marin  meteorologi under forsknings og utviklingsdivisjonen i Bergen. Avdelingen driver med forskning og utvikling som brukes i værvarsling. De har ansvaret for bølge- og drivbanemodellering ved instituttet. For tiden har de har blant annet et samarbeid med statens vegvesen angående utbyttingen av ferje ved E39 sulafjorden. Prosjektet omfatter utredninger for en ny fjordkryssing over fjorden frem til ferdigstilte broløsninger. Her gjør instituttet blant annet målinger av vind, bølger og strøm. Dette rapporterer de inn til statens vegvesen. Gjennom disse målingen kan en betrakte hvor broen bør krysse fjorden, og hvor kraftig den må være. 

I starten av praksisperioden fikk jeg tid til å lese meg opp på fundamental bølgeteori og sette meg inn i de ulike systemene. Dette fikk jeg tid til da de mer relevante emnene for Meteorologisk institutt som atmosfære, hav- og klimadynamikk først kommer senere i studieløpet. Det gjorde at jeg fikk et større innblikk i hva avdelingen på instituttet driver med. 

I løpet av praksisperioden har jeg blant annet deltatt på den internasjonale WISE-konferansen. Konferansen blir arrangert hvert år, hvor den i år ble avholdt på Terminus hotell i Bergen. WISE tar sikte på å forbedre kunnskapen og forståelsen av de fysiske prosessene som er involvert i bølgeutviklingen. Møtene er også et forum hvor en kan presentere og diskutere nye teknikker for å forbedre påliteligheten til bølgemodeller. Det var en engasjert gruppe med mange gode samtaler og presentasjoner. 

Ellers gjør jeg analyse av hav og vind ved Boknafjorden. Jeg har blant annet brukt python til å plotte bølgehøyde og vindhastighet, og laget tidsserier ved å bruke data fra NORA3 hindcast. Jeg har også deltatt på ulike kurs. Videre skal jeg se på ulike storm tilfeller og utføre bølgesimuleringer. 

-Anette