BOS Power Solutions – Del 1

Heisann! Jeg heter Bettina og er i dette semesteret på utplassering hos Bertel O. Steen Power Solutions, sammen med Athina. Jeg har sett veldig frem til å ha emnet ENERGI240, og håper at jeg vil få mer innblikk i hvordan en arbeidsdag kan se ut og inneholde etter fullført studie.

Bertel O. Steen er nok for de aller fleste mest kjent for å være en bilforhandler, men de har flere undergrupper i selskapet, hvor BOS Power Solutions er en av dem. Deres hovedoppgave er å levere fremdriftssystemer og integrerte kraftproduksjonssystemer, i hovedsak hos marine fremkomstmidler. De har lenge levert fremdriftssystemer som dieselmotorer, men har også nå i senere tider levert fremdriftssystemer bestående av batterier, spesielt for små ferger. De har flere prosjekter som de holder på med i Bergen, hvor elektrifisering av småferger er i fokus. I tillegg til Norge har BOS Power Solutions ingeniører og samarbeidspartnere i Sverige, Danmark og Finland, men hovedkvarteret er her i Bergen. Hvor vi har praksisplass.

De første dagene i praksis hos BOS ble brukt på å bli kjent med lokalene og de ansatte, sette opp pc-skjermer på kontorplassen, gjennomføre ulike obligatoriske tester og egentlig bare komme seg på plass. Når alt av det administrative var gjennomført fikk vi være med på flere møter med ulike batterileverandører. Hatt et møte over zoom med ingeniørene som sitter i Molde, der vi også fikk en omvisning av lokalene i Molde.

En av våre hovedoppgaver til nå har vært å se på forandringene i strømprisene i Bergen. Vi har hentet ut statistikk fra nettsiden Nordpool og BKK sin data hvor vi har oversikt over strømprisene og endringen for hver time siden 1. januar. Ved å lage kalkyler i et Excelark, har vi regnet på hvor lønnsomt eller ikke lønnsomt det vil være for en gjennomsnittlig husholdning å skaffe et batteri, som vil fungere som en energibuffer. Vi gjorde også det samme for en middels stor bedrift. Den andre hovedoppgaven har vi så vidt startet med, men vi har gjort litt research til nå av hydrogen, ammoniakk og diesel. Før vi skal sette dette systematisk inn i et Excelark. Læringskurven innenfor Excel har vært bratt, ettersom dette er noe både jeg og Athina har lite erfaring med, men alltid gøy å lære noe nytt!

Utenom det får vi gratis lunsj hver dag vi er her og ubegrenset med kaffe, det kommer godt med en tidlig mandag! Arbeidsmiljøet på BOS er veldig bra.  Vi føler oss veldig godt tatt imot og har hatt en spennende start i praksis hos BOS. Vi ser veldig frem til flere praksisdager hos BOS fremover.