Eiendomsavdelingen UiB, del 1

Hei, jeg heter Stine.

Denne høsten har jeg praksisplass hos Eiendomsavdelingen til UiB. Eiendomsavdelingen har ansvar for vedlikehold av alle UiB sine bygg. Dette innebærer byggenes indre og ytre arealer, bygningsteknisk infrastruktur og generell drift. UiB eier nesten 100 eiendommer, hvor majoriteten av disse er plassert i og rundt Bergen sentrum. Dette inkluderer alt fra gamle bygårder til nye energisparende bygg som Alrek helseklynge. Eiendomsavdelingen er en arbeidsplass med en rekke ulike fagområder, med rundt 100 ansatte. Her jobber alt fra ingeniører til samfunnsvitere.  Avdelingen er delt inn i fire seksjoner; Drift, Prosjekt, Fagstøtte & Stab og Større satsinger. Jeg er i praksis i seksjon for Fagstøtte & Stab.   

 

UiB har som mål å redusere CO2 avtrykket sitt og bli klimanøytrale innen 2030. Derfor har alle seksjonene planlagte og pågående prosjekter som skal bidra til å nå dette målet. Fagstøtte & Stab planlegger blant annet å montere solcellepanel på UiB sine bygg i løpet av de fire neste årene. Jeg skal delta i et av prosjektene, hvor det skal monteres solcellepanel på taket til Studentsenteret på Nygårdshøyden. For å sørge for relevant og god faglig kompetanse, har seksjonen leid inn en ekstern rådgivende sivilingeniør. Planen er at jeg skal være med på alle trinnene i prosjektet, fra start til slutt. Derfor jobber jeg stort sett med sivilingeniøren, som er rådgiver for dette prosjektet.  

 

Jeg trives veldig godt i praksis. Det kjekkeste jeg har gjort til nå har vært å dra på befaring på Studentsenteret. Først kjørte vi innom odontologen. Her fikk jeg sett alle solcellepanelene som bidrar til strømmen i bygget, og hvor mye energi de produserte når vi var der. Nede på Nygårdshøyden gikk vi rundt på taket til Studentsenteret. Her diskuterte vi realistiske løsninger for utplassering av solcellepaneler. Vi tok blant annet hensyn til takets bæreevne, skygger og andre hindringer, som vil gjøre deler av takarealet uegnet til installasjon av paneler. Ellers har jeg jobbet med en del beregninger over UiBs takarealer og strømproduksjonen til solcellepanel som eventuelt kan installeres. Jeg har også tatt i bruk programmer som skal hjelpe med beregninger av arealer og strømproduksjon. 

 

Til nå har jeg hatt en spennende tid i praksis, og jeg gleder meg til arbeidsoppgavene som venter når vi er kommer lengre i prosjektet. Vi snakkes!