Småkraft AS – Del 1

Heisann! Jeg heter Marte, og jeg går andre året på Energi. Jeg har vært så heldig å få praksisplass hos Småkraft dette semesteret, sammen med Simen.

Småkraft AS er Europas største småkraftprodusent. Selskapet drifter 144 kraftverk over hele Norge, og både bygger og overtar stadig nye kraftverk. Nylig gjorde Småkraft blant annet sine første innvesteringer utenfor Norge, med kjøp av 12 kraftverk i Sverige. Fra de 144 kraftverkene i Norge produserer Småkraft ca. 1450 GWh fornybar strøm årlig, det tilsvarer det årlige strømforbruket til omtrent 90 000 husholdninger.

Forretningsmodellen Småkraft driver med går ut på at selskapet leier fallrettighetene til grunneiere i en periode på 40-60 år. Småkraft selger kraften, og for grunneierne bidrar utleien til en fast og forutsigbar inntekt. Etter denne perioden vil grunneier få tilbake fallrettighetene og kraftverket. I dag samarbeider selskapet med over 700 grunneiere, og som regel er det grunneiere som bidrar til å drifte kraftverkene gjennom jobben som lokale tilsynsmenn. Noe av det jeg liker best med Småkraft er hvordan de jobber aktivt for å bidra til lokal verdiskapning. Dette gjør de ved blant annet å bruke lokale entreprenører og leverandører. Den lokale kommunen vil også motta eiendomsskatt fra kraftverket, som igjen bidrar til lokal velferd.

Første dag fikk vi tildelt kontorplass og fikk tid til å bli kjent med de ulike systemene Småkraft bruker. Vi er med på det ukentlige driftsmøte, hvor vi går gjennom hva som er planen for uken som kommer. Disse møtene gir et godt innblikk i hvordan arbeidshverdagen til de driftsansvarlige er, og det har vært lærerikt å høre hvordan de jobber. Oppgavene vi har fått frem til nå har hovedsakelig vært knyttet til drift. Vi har blant annet oppdatert databasen, tatt kontakt entreprenører, og regnet ut vinkler i en rørgate på et nytt anlegg. Vi har også fått være med til Hardanger, hvor vi fikk se på tre kraftverk, Byro, Stampaelva og Stølsdalselva. Det var veldig lærerikt og artig å få se hvordan kraftverkene fungerer i praksis. De tre kraftverkene var på ulike faser i prosessen, fra utbygging til i drift, så da fikk vi et overblikk over hvordan hele prosessen faktisk foregår. Turen gjorde at jeg fikk bedre forståelse for hvordan hvert kraftverk er forskjellig, og at det trengs ulike løsninger på kraftverkene for å løse de enkelte utfordringene.

 

Jeg synes det har vært veldig kjekt å få jobbe med noe som er relevant for studiet, og lære av dyktige og engasjerte kollegaer. Jeg gleder meg til å lære mer, og ser frem til resten av høsten her hos Småkraft.

– Marte