Solcellekraft – Johan Schønberg

Hei alle sammen!
Det har vært utrolig spennende å følge arbeidet til en salgs- og monteringsbedrift som jeg har hatt gleden av å samarbeide med. Å se hvordan de balanserer tiltrekning av kunder med kreativitet for å maksimere antallet solcellepaneler satt opp, har vært en lærerik opplevelse. Spesielt nå som vi beveger oss mot kaldere tider og kortere dager, blir salgsutfordringene enda mer markante. Likevel, selv i denne årstiden, er det essensielt for salgsavdelingen å være på og formidle det viktige budskapet om solenergi.
Mange tror at solcellepanelenes strømproduksjon lider betydelig om vinteren. Det er en vanlig misforståelse som overraskende mange har. Jeg har fått muligheten til å være med på å bryte denne myten og informere kunder om at solcellene fortsetter å være svært effektive, selv når himmelen er overskyet, og regnet faller. Den solenergien som hentes selv på vintermånedene, kan være overraskende betydelig og gir et verdifullt bidrag til strømbehovet.
Nylig fikk jeg sjansen til å ta det teoretiske arbeidet ut i praksis. Jeg ble involvert i et spennende prosjekt i Fana, hvor målet var å installere solcellepaneler på et stort bygg. Det var en unik opplevelse å være en del av installasjonsteamet, og jeg var heldig som fikk jobbe med et flatt tak. Å sette opp solcellepaneler på et flatt tak viste seg å være mye mindre komplisert enn på et skråtak. Jeg ble overrasket over hvor enkelt det var å jobbe med denne typen installasjon. Først ble det lagt ut skinner, som vi måtte skru sammen. Når skinnene var lagt ut, ble det skrudd fester til skinnene, og deretter legge solcellene på festene som ble skrudd sammen. Når det var gjort ble det lagt ballast på skinnene.
Det som gjorde det spesielt interessant var måten solcellepanelene ble festet til taket på. I stedet for tradisjonelle skruer var de kun festet med ballast, en teknikk der ingeniørene nøye beregner vekten for å sikre at solcellepanelene holder seg på plass. Denne tilnærmingen gjorde hele prosessen smidig og effektiv. Å arbeide på stedet ga meg et helt nytt perspektiv på de utfordringene vi tidligere hadde identifisert i modellene, og det var fantastisk å se teorien bli omsatt til praksis.
Å være en del av dette prosjektet har styrket min tro på potensialet for solenergi, selv i klimaforholdene vi opplever her på vestkysten. Det er en påminnelse om hvor viktig det er å kombinere teoretisk kunnskap med praktisk erfaring for å skape bærekraftige løsninger.