OneSubsea – Eirik Petrie

Hei verden, mitt navn er Eirik Petrie, og jeg går andre året på energi ved UiB. Jeg er nå midt i min praksisperiode hos OneSubsea, som er et datterselskap av SLB (Schlumberger). Sammen med tre andre studenter fra UiB – Anders, Bartosz og Evelina – har jeg fått muligheten til å utforske energibransjen fra innsiden av et av verdens ledende subseaselskaper. Til forskjell fra tidligere år, er vi blitt fordelt på ulike avdelinger, og jobber på forskjellige prosjekter. Siden jeg har en forkjærlighet for å løse oppgaver ved å trykke på tastene (programmering), har jeg fått gleden av å jobbe i avdelingen ‘Digital Enablement.’

Denne avdelingen fokuserer på å utvikle overvåkningsløsninger som benytter sanntidsdata, kunstig intelligens og automatisering for å optimalisere ytelsen til det undervannsutstyret som OneSubsea leverer. Hovedmålet er å analysere den omfattende datastrømmen fra undervannsfelt over hele verden, slik at man kan identifisere ytelsesforbedringer, overvåke utstyrets helsestatus og utforske mulige optimaliseringsmuligheter for hvert gitt felt. Dette gir muligheten til å ta proaktive beslutninger for å sikre at subseautstyret fungerer optimalt og kontinuerlig leverer topp ytelse.

I løpet av min tid her har mine hovedoppgaver involvert bruk av Dataiku-verktøyet til å håndtere datasett og forvandle dem til mer meningsfull informasjon enn rådataene alene kan gi. Jeg har deriblant jobbet med å bearbeide rådata fra hydrauliske pumper for å analysere ytelsesutviklingen over tid. For øyeblikket arbeider jeg med å identifisere signaturer i rådataene fra undervannspumper. Dette innebærer praktisk bruk av Dataiku og programmering for å analysere store datasett og trekke konklusjoner basert på begrensede inndata. Ved å vurdere endringer i omdreiningshastigheten i en bestemt pumpe, kan vi for eksempel fastslå om det har vært en brukerstyrt avstenging, en nødstenging eller feil ved oppstart av pumpen. Disse utledede dataene kan deretter visualiseres for å gi en oversikt over pumpens drift i et gitt tidsvindu.
Mange av mine oppgaver så langt har vært knyttet til bruk av Dataiku. Dette skyldes ønsket om å utforske og utnytte Dataiku i større grad hos OneSubsea, ettersom det hittil ikke har vært i utstrakt bruk. Dataiku er en kollaborativ plattform for dataanalyse, med et brukervennlig grensesnitt som tydeliggjør dataflyten. Dette gjør det enkelt å opprette gjennomsiktige dataprosesser, som i sin tur forenkler samarbeidet. Innenfor Dataiku kan man benytte ferdigdefinerte ‘oppskrifter’ eller skrive Python-kode for å utvikle egne ‘oppskrifter’.

Ellers er det verdt å merke seg at OneSubsea nylig gjennomførte en joint-venture med Aker Solutions og Subsea7. Dette førte til at komponentene relatert til subsea-operasjoner fra disse selskapene ble samlet under navnet OneSubsea. Selv om det opprinnelige OneSubsea-navnet ikke har endret seg, har selskapet vokst betydelig og teller nå omtrent 5000 flere ansatte enn da vi begynte her.

Jeg ser frem til å dele mer om mine erfaringer hos OneSubsea og hvordan digital teknologi nyttes i praksis for å overvåke og optimalisere produksjonssystemer!

– Eirik