Norges Miljøvernforbund – Kristin Monshaugen

Hei!
Mitt navn er Kristin Monshaugen, og jeg har sammen med Silje, blitt utplassert hos Norges Miljøvernforbund (NMF) denne høsten. Det er en norsk miljøvernorganisasjon, som har hovedkontor her i Bergen. De har aktive medlemmer over hele landet, og derfor også kontorer i Oslo og Tromsø. Arbeidsplassen vår har vært på hovedkontoret, som er plassert i Skuteviken. Her har vi samarbeidet hovedsakelig med en person, men også vært i kontakt med 3-4 andre. Disse har bakgrunner som jurist, IT, kokk og saksbehandler.
NMF jobber innenfor alle områder som knytter seg til miljøvern, noe som speiler kontoret i sitt byggverk. Det er et trehus bygget av brukte materialer og uten maling, noe som gjør innredningen lignende en hytte eller en gammel båt. I tillegg drifter de et selskapslokale i samme bygg som kontoret, og har et hotell plassert i Seletun. Hotellet har heller ikke maling og er et visningssenter for ressursvennlige og miljøvennlige energiløsninger. De jobber derfor blant annet med energiøkonomisering og energiutvikling som verner natur og miljø. Det er også denne delen av arbeidet deres vi har fått et innblikk og arbeidet videre med.
Våre arbeidsoppgaver har vært å arbeide videre med innsamling av informasjon om energiteknologien, slik den står i dag. De ønsker å oppdatere en brosjyre der de fremmer sine standpunkter knyttet til energiløsninger for fremtiden. Til denne har vi bidratt med innsamling av ny informasjon fra selskaper som jobber innenfor de ulike energisektorene. Vi har blant annet sendt mailer fram og tilbake med Eviny for å få svar på konkrete spørsmål knyttet til dagens teknologi og løsninger. Der har vi blant annet fått oppdatert informasjon om oppgradering av vannkraftverkene i Norge, og spurt om det er planlagt solceller knyttet til vannkraftverk. Vi har også lest på nyheter og teknologiutvikling, og fått innblikk fra ansatte her om politikk knyttet til de forskjellige energikildene.
Ønsket til NMF er i størst grad videreutvikling av allerede driftet vannkraftverk, geotermisk energi og energiøkonomisering. Derfor startet vi med innsamling av informasjon om hvor disse energiløsningene står i dag. Spesielt geotermisk energi er svært ny teknologi og lite utbredt, noe som har gjort det krevende, men interessant å lese seg opp på. Videre har de ansatte her også vist oss hvor viktig det er å være kildekritiske til informasjonen om energiselskapene presenterer i media.
Hittil har jeg trivdes bra på praksisplassen, hvor de ansatte har vært veldig hjelpsomme og imøtekommende. Jeg har lært mye om dagens teknologi og satsningsområdene til energiutviklingen. I tillegg har jeg lært hvor mye politikk preger energiomstillingen i form av stabilitet, sikkerhet og økonomi. Det har vært gøy og lærerikt å få innsikt i arbeidslivet.
– Kristin Monshaugen