Norges Miljøvernforbund – Silje Welander

Hei!
Jeg heter Silje Welander og er på praksisutplassering hos Norges Miljøvernforbund (NMF) nå denne høsten sammen med Kristin Monshaugen. Dette er en bedrift som jobber med miljøvern lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Det tar opp saker som lakseoppdrett og saker tilknyttet plast og klima. De har medlemmer i hele landet, med kontorer i Bergen, Tromsø, Trondheim og Oslo. Vi sitter på kontor i skuteviken, hvor bygget er bygget med hensyn til miljøvern og gjenvinning. Noe som også gjenspeiler innsiden av bygget, det ligner en gammel tre hytte med inspirasjon fra eldre båter.

Her på kontoret sitter det gjerne 2-5 personer, med ulike bakgrunner, noen er jurister, kokk, IT og forelesere. Er i hovedsak en av dem som har ansvaret for oss, men vi har kontakt med de andre på kontoret også.

I tillegg til miljøvern saker drifter de også selskapslokale med bar i samme bygg som kontoret og hotell i Seletun. Hotellet fungerer også som et miljøsenter, hvor de kan demonstrere ulike miljøvennlige løsninger, blant annet toalett med flyteteknologi, solfangerpaneler, og andre energiløsninger med fokus på enøk altså energiøkonomisering.

Våre arbeidsoppgaver til nå har vært å hente inn informasjon om ulike fornybare energikilder. Hvor vi blant annet skulle finne ut hvor energien står i dag, hvor stort areal og ressurser som blir brukt samt økonomien/prisen. Vi har altså brukt mye tid på å sette oss inn i energikildene og få et overblikk over dem. Vi har også sendt ut ulike e-poster frem og tilbake med Eviny for å få tydeligere informasjon om blant annet oppgradering av vannkraft og bruk av solceller i kombinasjon med vannkraftanleggene. Akkurat nå for øyeblikket driver vi finner informasjon til en brosjyre, hvor de ønsker å fremme sine syn til knyttet til energiløsninger for fremtiden. Vi skriver da om de ulike fordelene og ulempene mot de ulike fornybare energikildene. Vi har også fått et innblikk i politikken knyttet til blant annet skattetrekk rundt de ulike energikraftverkene. Vi har også lært hvor viktig det er å være kildekritisk til det vi leser på nett.

Målet til NMF når det kommer til energiløsninger er å opplyse energikilder som geotermiskenergi, som ikke er veldig utbredt i Norge i dag. Dette er nemlig en energikilde som ikke krever et stort areal sammenliknet med energikilder som vindkraft. De har også et mål om at vannkraftanleggene kan oppgraderes slik at de blir med effektive og ta i bruk solcellepanel på bygninger slik at det heller ikke tar opp mer plass.

Jeg føler jeg har hatt en god start i parkaisperioden og trives bra. De ansatte er veldig hyggelig og lett å snakke og stille spørsmål til. Føler også jeg har fått en bra læringskurve, og fått en god gjennomgang om de ulike energikildene, og lært mye interessant om disse. Det har vært interessent å se hvordan de her på kontoret arbeider med ulike prosjekter og se hvordan de brenner for det de jobber med.
– Silje M. Welander