Kinect Energy – Sven Skagestad

Hei Bloggen!

Jeg heter Sven, og går 4. året på sivilingeniør-studiet. Begynte allerede i 2014 på petroleum- og prosessteknologi som deltidsstudent, men byttet til dette studiet i 2019 og har studert deltid frem til dette semesteret. Praksisplassen jeg fikk var hos World Kinect Energy Services (tidligere World Fuel Services) sammen med flinke og dedikerte Marte Ljung fra Sauda (ikke Stavanger).

Vi ble utdelt noen ansvarsområder i starten av utplasseringen. Dette gjaldt PPAer (Power Purchase Agreement) som er en energiavtale mellom to parter. Litt bakgrunn (som var nytt for oss): For hver MWh som produseres med fornybar energi følger det med et sertifikat som dokumenterer energiens opphav, såkalt REC (renewable energy certificate). Disse sertifikatene kan enten følge med strømmen som selges dersom kjøper ønsker dette, eller selges på det frie markedet til markedspris. For at en bedrift skal hevde seg som «grønn» må energien som er brukt være påvist fornybar. Dersom en bedrift bruker 100 MWh i året og har 100 REC, kan bedriften fremstå som 100% fornybar. Dette har vært noe kontroversielt da energien til en bedrift kan komme fra olje/kull/gass, men så lenge bedriften kjøper inn nok REC til å dekke over energiforbruket kan de fremdeles kalle seg «grønn».

Etterspørselen på disse sertifikatene har økt veldig de siste årene, og prisen har også dermed steget kraftig. Større bedrifter har derfor inngått PPA-avtaler med produsentene for å forsikre seg mengden og fastpris på REC. Det kan derfor bli dyrt for en bedrift å betale prisen for både energien og sertifikatene, så historisk har det bare vært større bedrifter som kunne ta seg råd til dette. Det er likevel mange mindre bedrifter som ønsker disse sertifikatene og å inngå PPA-avtaler med produsentene, som helst ønsker større og færre kunder. Vi har derfor fått i oppdrag å se på strategier for å aggregere (samle opp) flere mindre kunder til å inngå én stor PPA-avtale. Dette vil gjøre det lettere for bedrifter med mindre kapital å komme inn på dette markedet og gagne av langtidskontrakter som sikrer pris og drift.

Hva har dette med ingeniør-studie å gjøre, tenker du kanskje. Dette virker mer som en business-orientert oppgave hvor en Bacholor fra BI/NHH ville vært mer nyttig.
Dette er den kommersielle delen av energi-virksomheten. Det var overraskende interessant å se hvordan handelen bak energien faktisk foregår, og hvilke parter som er involvert fra energien er produsert til konsumert.

Vi har fått snakke med mange kunnskapsrike mennesker og blitt godt introdusert til teamet som sitter i Bergen. Fine lokaler, god kaffe og en ypperlig kantine med varmbuffé for bare 38 kr gjør at dagene går fort. Blir artig å se hva vi får bidratt med i løpet av denne perioden.