Solcellekraft AS – Fredrik Grøtte

Hei igjen bloggen.
Da er Thomas og jeg snart ved veis ende. Det har vært kult å se hvordan solcellebransjen fungerer gjennom hele linja fra salg til montering. Denne uken har Thomas og jeg vært med på montere et anlegg ved Godvik utenfor Bergen. Anlegget består av 196 panel og er bestilt av et anleggsfirma til å ha på bedriftsbygningen sin.
En montering foregår ved at man først må legge ut og feste skinner til taket. Festet til skinnene skrus fast i taket med gitte avstander fra hverandre. Deretter festes skinnene sammen med skøyter før de blir skrudd fast i festet. Når dette er gjort kan panelene bli heis opp på taket med en kran. Panelene blir så montert på skinnene og koblet sammen i henhold til prosjekteringen gjort på kontoret. Når panelene er koblet sammen i serier så legges kabler ned mot inverteren som er festet på veggen av bygningen. På inverteren er det en hovedbryter som kan koble anlegget av og på strømnettet. Fra inverteren går det ledning inn i sikringsskapet og deretter inn i strømnettet. Det er viktig at produksjonen til panelene ikke overstiger kapasiteten til inverteren. Dette er tatt hensyn til under prosjektering. Det som skjer dersom en inverter blir overbelastet er at det i verste fall kan oppstå brann i solcelleanlegget. Det er også viktig at inverteren ikke overstiger overbelastning vernet til sikringsskapet. Da vil sikringen gå hele tiden og det hadde vært dumt.
Etter at anlegget er montert er det pålagt å markere anlegget med klistremerker slik at det er tydelig at her produseres det strøm. For at kunden skal kunne overvåke sitt eget anlegg så kobler vi serienummeret til inverteren opp mot Growatt brukeren kontoret har lagd til kunden. Når dette er gjort får kunden opp daglig hva anlegget produserer og hvor mye penger kunden har spart. Da er monteringsjobben gjort, og kunden er forhåpentligvis fornøyd.
Solcelleanlegg er svært etterspurt for tiden og vi har merket mye pågang på kontoret. Lange leveringstider for containerskip har gjort at det har hopet seg opp på bestillinger til tider. Med stor etterspørsel kommer også behov for å utvide firmaet, slik at solcellebransjen er i full blomstring. I tillegg til at privatpersoner nå ser på nytten av arealet på taket sitt så er regjeringen også svært positivt for på offentlige bygg.
Ifølge de ansatte på solcellekraft så vil offentlige nybygg innen 2026 ha som krav å ha solcelle på taket med mindre taket brukes til noe annet fornuftig. Dette er ekstremt bra og vil bidra til en grønnere utvikling i Norge.
Takk for at du tok deg tid til å lese blogg innlegg 2 om praksisen min i Solcellekraft. Gjerne se blogg innlegg 1 også.