Solcellekraft AS – Thomas Håstø Karlsen

Hallais!

Jeg heter Thomas og er dette semesteret utplassert hos Solcellekraft AS. Selve bedriften er ikke så altfor stor, men den er i enorm vekst. På grunn av ekstreme strømpriser er det mange som ser til solceller for å kutte ned på strømregningen. Dermed er det mer enn nok å gjøre for tiden, og arbeidsdagene flyr.

De første dagene i praksis ble brukt til å bli kjent med SolarEdge, som er programmet som blir brukt til modellering av solcelleanleggene. Som øving ble hus til foreldre og bekjente brukt, og det gikk rimelig kjapt å komme inn i programmet. Selvfølgeligvis var det langt mer å ta hensyn til, enn å bare tegne opp taket og legge på Max antall panel. Blant annet er det veldig viktig å ta hensyn til hindringer og solinnstråling.

Etter hvert fikk vi begynne å tegne opp faktiske kunder og bidra i første del av prosessen med å selge et solcelleanlegg. Prosessen starter som regel med at kunden tar kontakt, og forhører seg om muligheten for et anlegg. Deretter vil en kjapp skisse lages i SolarEdge for å gi kunden et anslag på antall panel, effekt og pris. Her brukes ulike Excel-ark til utregning, og for å gi en oversikt over hvor lang til det vil ta for på få nedbetalt anlegget utifra en forventet strømpris.

Er tilbudet aktuelt for kunden, vil prosessen gå videre til prosjekteringsfasen. For øyeblikket er det her vi arbeider mest. Her samles informasjonen til kunde, og anlegget dobbelsjekkes nøye. Ofte finner man i prosjekteringsfasen noen faktorer som gjør at anlegget må nedskaleres. Dette kan være hindringer, som stiger eller snøfanger. Ofte er det også litt usikkerhet rundt de faktiske målene på takene, og dermed er det normalt å spørre kunde om faktiske mål slik at man vet at antall panel får plass.

Gjennom prosjekteringsfasen har vi også fått et innblikk i det elektriske rundt et anlegg. Her sjekkes blant annet sikringsskapet og sikringer. Her vil kunden kunne ha 1-fas, 3-fas 230V eller 3-fas 400V. Dette har mye å si for størrelsen på anlegget og hvilken inverter som kan brukes. Ved 1-fas sikring er kundene begrenset til et anlegg på 10 panel, så her må ofte hele sikringen skiftes.

Så langt har oppholdet vært veldig lærerikt og spennende. Kollegaene er utrolig hjelpsomme, selv når vi kommer med dumme spørsmål. I arbeidsdagene er vi så og si helt selvstendige, hvor vi møter opp og bare begynner å prosjektere kunder. Vi tilbrakte også 2 dager på lageret utpå Sotra. Her fikk vi se de ulike panelene som tilbys, samt invertere og det som trengs ved montering. Vi fikk en plukkliste fra de på kontoret, så ble alt pakket på en pall og sendt til kunden for montering. Det var utrolig greit å få sitt alt av utstyret på ekte, istedenfor en pc-skjerm.

Det har vært snakk om at vi også skal få være med å montere solceller senere i høst. Satser på at vi får det til før neste blogginnlegg.