DNV – Del 1

Hei, og velkommen til min praksisblogg! Mitt navn er Håvard, og jeg har vært så heldig å få min praksisutplassering hos DNV – Det Norske Veritas. Jeg holder til i avdelingen Materials and Testing i Bergen, der jeg får muligheten til å arbeide sammen med flere dyktige og hyggelige mennesker.

Det Norske Veritas ble etablert i 1864, da en rekke forsikringsklubber gikk sammen for å utarbeide et sett regler og prosedyrer som skulle brukes for å vurdere risiko i forbindelse med å forsikre ulike fartøy. I dag arbeider de opp mot ISO-standarder, da med å sertifisere og kvalitetssikre ulike materialer for kunder over hele verden.

Min første dag startet med en guidet omvisning av DNVs lokaler, der jeg både fikk truffet mange av mine nye kollegaer og hørt mer om hva de arbeider med på avdelingen, samt også blitt kjent med mine nye omgivelser. Videre gjennomførte jeg en rekke digitale kurs i HSE og digital sikkerhet, noe som også er standard prosedyre for alle nye ansatte.

Det kjente ordtaket «ny dag, nye muligheter» opplever jeg at er en svært passende beskrivelse av min erfaring hos DNV. Jeg har både blitt kjent i kontorlandskapet og på labben, deltatt på kurs og tilbragt lunsjpausene mine i den nydelige kantinen som tilbyr god mat til studentvennlig pris.

Dagen min starter med å sjekke e-postkontoen min for nye e-poster, og lese gjennom eventuelle gjøremål. Deretter tar jeg en prat med min «buddy» hos DNV, laboratorieteknikeren Kristine, om hva som skal gjøres denne dagen, og hvorvidt det er noen som trenger en ekstra hånd. Dette har ført til at jeg allerede har fått observere og delta i mange ulike arbeidsoppgaver, og dermed fått erfare hvor mangfoldig en stilling hos DNV kan være.

Blant annet har jeg fått min egen faste, ukentlige oppgave, som innebærer å måle temperatur i diverse testkamre. Disse kamrene blir brukt til å teste coating som utsettes for ulike betingelser, eksempelvis for å se hvordan ulike faktorer i miljøet påvirker coatingen.

Denne maskinen brukes for å slipe ned prøver støpt i epoxy.

Allerede den andre dagen min fikk jeg være med å utføre forberedelser til en hardhetstest av en teststav. I samarbeid med min buddy delte jeg teststaven i mindre og tynnere staver med den aller minste baufilen du kan holde i hånden. Disse mindre bitene av teststaven skulle deretter plasseres i støpeformer, der de interessante overflatene ble vendt nedover, slik at de senere kunne undersøkes nærmere. Deretter ble disse prøvene støpt i en epoxyblanding, der hensikten var at dette skulle gjøre det enklere å håndtere prøven da den senere skulle slipes ned med en sandpapirmaskin. Jeg fikk dessverre ikke deltatt på nedslipingen av disse, fordi de måtte stå og stivne over natten, men det var utrolig interessant å få innblikk i prosessen.

Videre fant jeg ut av det faktisk krever kompetanse for å åpne posten på DNV, ettersom jeg presterte å kaste diverse viktige pappesker. Det tok altså ikke mer enn én dag før jeg gjorde min første feil, og senere på dagen greide jeg å gjøre en til da jeg ødelagte min første gjenstand. Det gikk heldigvis fint, og jeg har i ettertid utvist større forsiktighet, samt unnlatt å åpne posten!

Denne maskinen anvendes for å utføre hardhetstester av ulike materialer.

Jeg har også fått observere en hardhetstest på et porøst materiale, der jeg selv hadde slipt ned prøvebiten. Dette innebærer at man velger et passende sted på prøvebiten som skal utsettes for et trykk av en liten diamantpyramide, for så å observere inntrykket den har gjort i materialet, særlig da middelverdien av diagonalene. Dette skal gi informasjon om hardheten til materialet som undersøkes, ved at man observerer hvor mye påvirkning fra ytre, mekaniske krefter materialet kan motstå, og kan eksempelvis brukes for å identifisere svikt i materialets integritet.

Jeg har også fått arbeide selvstendig med noen oppgaver, blant annet ved å veie maling i forbindelse med tetthetsmålinger av ulike malingsprøver. Her var det viktig med nøyaktighet og presisjon, og denne arbeidsoppgaven innebar mye rengjøring av målebegre. Videre har jeg også blitt tildelt en støpt kjettingprøve som jeg fikk i oppgave å slipe ned, slik at man skulle kunne undersøke innsiden av prøven for å identifisere mulige svikt i materialet. Senere fikk jeg også observere hardhetstesten av denne prøven.

Dette er en av maskinene som anvendes for å utføre strekktesting av ulike materialer.

Den tredje uken min fikk jeg delta i og observere en strekktest av et materiale som en kunde hadde etterspurt. Slike oppdrag er selvfølgelig konfidensielle, og i alle tilfeller som har vært til nå, har ikke jeg hatt noe informasjon om hvem kunden er – noe som egentlig er nokså spennende. Dette er også grunnen til at jeg ikke kan gå i detalj om mye av det som skjer i praksisen min, ettersom jeg har taushetsplikt. Strekktestene som ble utført innebærer blant annet at et materiale blir strukket ut med en jevnt økende kraft til det oppstår brudd i materialet.

Når materialet blir utsatt for slike store krefter kan det potensielt være farlig, ettersom materialet blir satt i spenn, og dette kan resultere i at biter av materialet kan løsne og bli slengt utover i rommet når materialet går i brudd. Derfor er det svært viktig med god beskyttelse, for eksempel en tykk beskyttelsesvegg mellom ansatte og maskin, for å forhindre skader, i tillegg til personlig verneutstyr. I forbindelse med denne testen fikk jeg også skrive min første rapport, en såkalt first impression report, som forklarer de foreløpige funnene knyttet til testingen av materialene og som skal sendes til kunden.

En av mine særlig spennende observasjoner har vært å kunne delta i byggingen av en testrigg. Dette var spesielt interessant nettopp fordi hensikten med byggingen er å kunne utvikle en test, som muligens ingen andre har gjort tidligere. Derfor er det nødvendig å utvikle nye metoder for å teste materialer, som best mulig simulerer påkjenningene materialet vil bli utsatt for i virkeligheten. Dersom man ikke har tester som er hensiktsmessige til kundens ønske, må man utvikle nye metoder. Dette var utrolig gøy å få oppleve, og ga meg et godt innblikk i hva de driver med i DNV.

Jeg har også fått tatt en del kurs som tidligere nevnt, blant annet i HSE og datasikkerhet, men også et heldagskurs i varme arbeider. Kurset inneholdt en teoretisk del, en praktisk slukkeøvelse og en liten eksamen, og har som hensikt å informere deltaker om brannrisiko knyttet til utøvelse av varme arbeider.

Til nå har det vært mange varierte arbeidsoppgaver, og mange nye inntrykk Spesielt interessant har det vært å få delta i testing, ettersom det gir innblikk i mulige fremtidige arbeidsoppgaver, samt å observere implikasjonene av disse testene. Jeg ser virkelig frem til resten av min praksisperiode hos DNV!