BOS Power Solutions – Del 1/2022

Hei! Jeg heter Simon Floen Husebø, og er utplassert hos Bertel O. Steen Power Solutions sammen med Ingrid Øgreid. Jeg er 22 år gammel, kommer fra Frekhaug utenfor Bergen og er for tiden på mitt 6. av 10 semester. Etter mange år på skolebenken så jeg svært frem til ENERGI240, og muligheten til å få et bedre innblikk i hvordan en typisk arbeidshverdag vil se ut når jeg fullfører mastergraden.

Det er kanskje mange av dere som har hørt om Bertel O. Steen tidligere og, slik som meg, trodd at de kun er en bilforhandler, men de er faktisk mye mer. De er bilforhandler i Norge for et dusin bilmerker, eier verkstedkjeden Snap Drive, skomerket Viking Footwear, Bertel O. Steen Defence & Security AS som leverer utstyr til diverse utenlandske militære styrker og politi, sammen med Bertel O. Steen Power Solutions, som importerer og forhandler mtu motorer. BOS Power Solutions har som hovedoppgave å levere fremdriftssystem til marine fartøy og integrerte kraftproduksjonssystemer. De har siden 1969 importert dieselmotorer fra mtu, men sammen med det grønne skiftet har også de måtte finne mer miljøvennlige løsninger, og har blant annet levert batteridrevne fremdriftssystemer for ferger. BOS Power Solutions har avdelinger med ingeniører og servicemedarbeidere i Bergen, Molde og Svolvær, samt utenlands i Stockholm, København og Helsinki. Hovedkvarteret er i Bergen, hvor jeg er utplassert.

Under de første dagene i utplassering hos BOS Power fikk vi en grundig gjennomgang av Bertel O. Steens historie og bakgrunn, og hvilke oppgaver BOS Power Solutions har i konsernet. Vi finn god tid til å bli kjent med de ansatte, og ble veldig godt mottatt av alle. I tillegg til administrasjon, og andre typisk kontorjobber, er det også et stort verksted, hvor store motorer repareres, og et enormt varelager med tusenvis av deler. Dermed er det ansatte av alle faglige bakgrunner her på BOS Power, noe som er ekstremt lærerikt for å få et innblikk i hele prosessen bak det BOS Power driver med.

I løpet av de første ukene av praksisen fikk vi i oppgave å logge alle nye leveranser av skip i Norge. Da logget vi verftet som bygde skipet, hvem som kjøpte det, navn på skip, motortype, effekt osv. Denne dataen brukte vi til å lage grader, tabeller og finne resultat etter hva som var ønsket. Alt arbeidet ble gjort i Excel, et program som jeg hadde begrenset erfaring med fra før. Programmet er dog veldig logisk utformet, noe som gjør at det går relativt raskt å lære seg det grunnleggende. Dette datasettet med skip består av rundt 1700 skip, og vi er de siste i rekken av bidragsytere i prosjektet. Det er veldig kjekt å få muligheten til å bygge videre på noe som andre har brukt mye tid og energi på å lage, da man får følelsen av å ha en arbeidsoppgave som betyr noe for bedriften.

En annen oppgave vi har fått er å se på ulike energibærere og lage et Excel-ark som kan sammenligne dem. Der har vi lagt inn energibærere som metanol, ammoniakk, diesel, flytende naturgass (LNG), flytende organiske hydrogenbærere (LOHC) og hydrogen. Hydrogen deles inn i flytende og gass, og gass deler inn i 1 bar, 250 bar, 350 bar og 700 bar. Vi brukte ulike kilder fra internettet for å finne verdier for tetthet i kg/L og energitetthet i kWh/L og kWh/kg. Disse dataene brukte vi for å lage et ark i Excel hvor man kan velge hvilke to energibærere man ønsker å sammenligne og få en oversikt over hvilke fordeler og ulemper som finnes ved de respektive energibærerne. Denne oppgaven krevde en del research på nettet og god kildekritikk for å finne så presise verdier som mye, i tillegg til at jeg fikk brukt noen formler fra KJEM110 når jeg skulle finne tettheten til hydrogen ved ulike trykk.

Da er vi gått gjennom det som vi har gjort frem til nå, og kan se litt fremover mot den neste relativt store oppgaven vi har fått nå. Det er blitt etterspurt om vi kan hente ut statistikk på strømpriser i Skandinavia for 2021 og lage kalkyler på hvorvidt det hadde vært lønnsomt for en gjennomsnittlig husstand eller bedrift å investere i et batteri som vil fungere som en energibuffer. Enklere sagt skulle vi se på om det lønner seg å lade batteriet når strømmen er billig, og bruke av strømmen på batteriet når strømmen er dyr. Dataene hentes ut fra nettsiden nordpoolgroup.com, og legges inn i et Excel-ark hvor vi kan hente ut de dataene vi ønsker å bruke i oversikten. Jeg ser veldig frem til å jobbe mer med denne oppgaven, og er spent på om svingningene som det er i dagens strømpris er store nok til at dette kan være en lønnsom løsning.

Så langt har det vært en utrolig lærerik opplevelse å være i praksis hos BOS Power Solutions. Arbeidsmiljøet her er veldig bra, og vi er blitt tatt veldig godt imot. Vi får også gratis lunsj og uendelig med kaffe, noe som er godt i løpet av en lang arbeidsdag. Jeg ser veldig frem til månedene som kommer i BOS, og jeg oppfordrer alle fremtidige praktikanter å velge BOS Power Solutions som sin ønskede praksisbedrift.

-Simon Husebø