Solcellekraft AS

Solcellekraft AS

Hei! Jeg heter Tord, og har dette semesteret praksisutplassering hos Solcellekraft AS. Dette er en relativt liten og ny bedrift i solcellebransjen som har kontorlokaler i Hollendergaten ved Bryggen i Bergen sentrum. På kontoret jobber det seks personer som har ulike roller innen bestilling, salg, prosjektering, regnskap og kundeservice.

Den første uken ble jeg tatt imot av sivilingeniørene som jobber i Solcellekraft. Jeg fikk være med han de første dagene og se og lære hvordan prosessen fra en kunde melder interesse til et solcelleanlegg er klart til montering. Jeg ble fort lært opp i et modelleringsprogram som heter SolarEdge. Dette er et program som brukes til å prosjektere hvordan solcellepanelene skal være plassert på tak, og regner ut produksjonen til panelene samt hvor lang tid det tar før en har tjent inn solcelleanlegget.

Min første oppgave var å plassere solceller på mitt eget hustak hjemme i Rogaland. Da lærte jeg hvordan jeg bruker modelleringsprogrammet SolarEdge, og funksjonene som er i det programmet. Først må en søke opp rett adresse og finne taket som man skal plassere panelene på. Deretter tegne inn hele taket slik at taket kan heves, få rett vinkel og himmelretning. Deretter kan en velge hvilket panel man skal plassere på taket og se hvor mange en får plass til. Her er det veldig viktig å sjekke alle mål og tegne inn hindringer som snøfangere og piper. Panelet som blir solgt nå har en effekt på 410 watt og er cirka to kvadratmeter store. På bildet under kan en se 33 paneler som har en installert effekt på 13,53 kW og en årlig produksjon på 11,36 MWh.

 

Det viktigste verktøyet til bedriften er nettsiden Solcellekraft.no. Dette er en nettside som har et stort søkefelt hvor en enkelt kan søke opp en adresse og få opp takene som befinner seg på adressen. Takene kommer da opp med mål, vinkel, areal, antall solcellepanel det er plass til og hvor mye kWh som blir produsert per kW som blir installert på taket. Her kan de også legge inn hvilken type tak de har, og hvor mange panel de ønsker før de legger inn e-posten sin. Det er også noen som vet hva de ønsker og bare bestiller et solcelleanlegg direkte fra nettsiden. Alle e-postene som blir lagt igjen av interesserte kunder kommer direkte i innboksen til Solcellekraft AS, og kan derfra enkelt oppfølges av en av de ansatte.

Den ene sivilingeniøren som også driver med salg, har flere ganger latt meg høre på samtaler med interesserte kunder. Dette er veldig lærerikt og har gitt meg ett inntrykk av at det er en kunst å selge, og at det nødvendigvis ikke alltid handler om selve produktet, men om opplevelsen til kunden som bestemmer om det blir et salg eller ikke. Det er for eksempel veldig viktig å gi en interessert kunde to ulike tilbud på solcelleanlegg der det ene er større og det ene litt mindre. Da har kunden valget mellom to solcelleanlegg og ikke bare valget mellom å kjøpe et anlegg eller la være.

En dag fikk jeg være med en installatør å installere et solcelleanlegg på 14 solcellepanel på et garasjetak ute på Austevoll. Installatøren viste meg hvordan krokene på taket ble montert, hvordan skinnene ble montert i krokene og hvordan solcelle ble montert på skinnene. Jeg var med på å montere alle panelene på skinnen og installatøren lærte meg hva som var viktig å passe på når jeg sitter på kontoret og plasserer panelene på taket og velger hvordan de skal kobles i serie. Han viste meg også hvordan han monterer inverteren som transformerer likestrømmen (DC) fra solcellepanelene om til vekselstrøm (AC) og til rett spenning før strømmen sendes inn i sikringsskapet der den får en egen sikring og blir sendt ut på strømnettet til huset. På det elektriske er det veldig mye sikkerhetspunkt å forholde seg til. Blant annet at det må være tydelig merket i sikringsskapet at det er et solcelleanlegg tilkoblet slik at eklektikere på et senere tidspunkt ser dette av sikkerhetsmessige grunner. Disse inverterene blir levert med Wi-Fi-tilkobling slik at kundene kan følge med på produksjonen til solcelleanlegget via en app. En av oppgavene mine har vært å lage bruker til nye kunder i denne appen.

 

På skrå tak festes solcellepanelene ved å skru festene rett ned i taket. Dette er ikke tilfelle på flate tak. På flate tak er det mye mer risiko for å ødelegge taket dersom en begynner å skru gjennom det. Det er derfor vanlig å montere solcellene sammen og sikre de med vekt i form av steiner. Her brukes et program som heter K2 Base. Her må en legge inn hvor mye vind det blåser, og hvor mye snølast det er i den kommunen solcelleanlegget skal monteres. Disse verdiene har vi tabeller på. Deretter regnes det ut hvor mye panelene kommer til å bli belastet ut fra hvordan terrenget er, høyden på huset, og høyden på kanten rundt selve taket, samt at en legger inn at friksjonen mellom anlegget og taket er på 0.7.  Da får en opp belastningen i form av trykk og hvor mye vekt en må ha for at anlegget skal være godkjent montert. Friksjon på 0.7 brukes som standard mellom skinnene panelene blir montert på og typiske papptak. Vekten som anlegget skal sikres med blir som oftest omgjort til hvor mange steiner på 14kg en trenger. Ett eksempel er vist i bildet under.