DanFoss – Del 2

Hei igjen! Da var det tid for å skrive det andre og siste blogginnlegget fra praksisutplasseringen min i DanFoss. Som nevnt i det forrige blogginnlegget mitt har min oppgave under praksisutplasseringen vært å undersøke om det er mulig å utnytte den tapte energien fra et datasenter om igjen, ved å omdanne den sløste varmeenergien til elektrisk energi.

 

Siden sist har jeg fått satt meg enda mer inn i en av de fremste metodene for å omdanne varmeenergi til elektrisk energi som jeg nevnte i forrige blogginnlegg, ORC. Jeg har blant annet funnet ut at den organiske væsken som er i ORC-enheten, er veldig viktig både for virkningsgraden til enheten, men også viktig med tanke på avfallet som kan komme fra enheten og hvordan dette vil påvirke miljøet og det biologiske mangfoldet som er rundt der ORC-enheten er plassert. Ammoniakk er en gass som har et veldig lavt kokepunkt, men i gassform er ammoniakk giftig, og derfor en mulig farlig risiko hvis denne gassen slippes løs. Videre har jeg også funnet ut at temperaturen som kommer fra et datasenter vil være ganske lavt, som vil gi en lav virkningsgrad til ORC-enheten. En måte å øke virkningsgraden på er ved å øke temperaturen til stede, og dette kan man gjøre ved hjelp av en varmepumpe. Høyere virkningsgrad vil gi høyere energiproduksjon som vil gjøre det mer gunstig å montere ORC-enheter ved datasenter hvor det ikke er mulig å bruke den resterende varmeenergien til oppvarming. Norge har et stort energitap hos sine datasenter siden de ofte står isolert for seg selv, og det ikke vil være mulig å transportere varmeenergien til en husholdning siden det vil gå ut til omgivelsene.

Illustrasjon av hvordan varmeenergi fra datasenter kan bli brukt til «district heating», men hva skjer hvis det ikke er noen husholdninger for varmeenergien å gå til?

I tillegg har jeg fått vært med på videosamtaler med to DanFoss ansatte, Jakob fra Danmark og Drew fra Amerika. Formålet med disse samtalene var å få bedre kunnskap om hvordan det er å jobbe i et stort selskap som DanFoss, og for å få mer informasjon som var relevant for min oppgave. Jeg lærte at det ofte er viktig å ha kjennskap til folk i selskapet med ulik kunnskap, og at det alltid er viktig å se på et problem eller dilemma fra forskjellige vinkler. Det var gjennom en av disse kontaktpersonene til Jakob at jeg fikk snakke med Drew. Fra Drew lærte jeg mer detaljert hvordan en varmepumpe og en «cooler» fungerer, som hvor mye temperaturen kan bli økt til og potensialet i framtiden.

 

Det jeg har lært under min praksisperiode hos DanFoss er hvor viktig det er med planlegging når man skal undersøke og prøve å løse en oppgave. Det er viktig å alltid se på en oppgave fra forskjellige vinkler, og at kravene for hva som trengs varierer veldig basert på land og kultur. Det er alltid viktig å tenke på hva som kan påvirke hvordan et spørsmål eller en påstand kan bli tolket, som kunnskap, kultur osv. I min tid hos DanFoss har jeg blant annet fått bruk for det jeg har lært om væsker og gasser fra KJEM110, men jeg mangler fortsatt en del kunnskap om hvordan en kjemisk binding oppfører seg når den blir varmet opp, hva kokepunktet til et stoff er og negative og positive sider ved å bruke en kjemisk væske i ORC-enheten. Alt i alt har min tid hos DanFoss vært svært lærerik og spennende, og jeg gleder meg til å fullføre min tid hos DanFoss og til slutt presentere hva jeg har holdt på med i min tid hos dem.

 

-Sebastian