Meteorologisk institutt, Del 2

Nå skal jeg fortelle mer om hverdagen min i praksis hos Meteorologisk institutt.

Under praksisoppholdet har jeg i hovedsak hatt bruk for kompetansen fra emnet INF100, innføring i programmering. Mye av arbeidet har bestått av å jobbe i python koder for å lage tidsserier og plot med data fra nora3. Nora3 har en horisontal oppløsning på 3 km, og dekker Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet. Jeg har studert to stormer for vinterperioden 2019-2020 i Boknafjorden. Gjorde dette for å analysere hva som kunne være de mest ekstreme situasjonen i perioden. For å velge stormene laget jeg tidsserier for vindhastighet og bølgehøyder, både for signifikant, dønning og vindsjø. For stormtilfellene har jeg blant annet laget tidsserier for wave energy flux og wave power density for et gridpunkt i Boknafjorden, og laget plott for hele Arktis. Wind power density gir en indikasjon på hvor mye vindenergi som er tilgjengelig for konvertering ved vindturbiner, mens Wave energy flux gir en indikasjon på hvor mye bølgeenergi som er tilgjengelig. For at arbeidet skulle gått mer effektivt skulle jeg ønske jeg hadde mer erfaring og kunnskap med programmering. 

     Tidsserie av wave energy flux for 21.02.20 – 24.02.21.

 

Plott av gjennomsnittet av signifikant bølgehøyde

for hele Arktis for perioden 21.02.20 -23.02.21.

 

Jeg har også kjørt bølge simuleringer i SWAN. SWAN er et bølgemodelleringsprogram som er spesielt utviklet for grunt vann og kystområder. Det brukes til å simulere bølgeforplantning.

Under praksisoppholdet har jeg også fått være med meteorologene. Der fikk jeg være med på å teste at drivebanemodellene var i orden. Drivebanemodeller blir blant annet brukt til å se hvor en skal lete dersom noe går tapt på havet. Det kan blant annet være for å se hvor oljen driver dersom det er oljesøl ved plattformer. Jeg fikk være med flymeteorologene som varsler inn til flyplasser. Der fikk jeg innføring i hvordan en skriver og leser en TAF. En TAF er et detaljert værvarsel skrevet i METAR-koder som er utarbeidet for flyplasser. De består i hovedsak av været som ventes å være dominerende. Jeg ble også med meteorologene for å gjøre observasjoner av været som ble varslet inn. Jeg fikk prøve meg fram i programmet Diana, som er et meteorologisk visualiserings software. 

Ellers skulle jeg ønske jeg hadde hatt flere emner om klima og bølge- og vindenergi før praksisutplassering, da jeg hovedsakelig har vært med forskningsdivisjonen for oseanografi og marin meteorologi. Men jeg har lært mye under praksisutplasseringen som jeg kan ta med meg videre i studiene. 

– Anette