Greenstat: Praksis

Gjennom praksisoppholdet for vår 2020 skal jeg være utplassert i bedriften Greenstat. Greenstat er en liten bedrift, med rundt 10 – 14 ansatte, og har kontor i Bergen sentrum. Greenstat ble opprettet allerede i 2016 av Christian Michelsen Research, og er dermed en relativ ny bedrift. Ambisjonen til Greenstat er å oppnå nullutslippssamfunn og bidra til bruk av fornybare energikilder fremfor kull og fossilt brensel.

Bedriften Greenstat jobber mye med hydrogen, lokal energi og energianalyser til ulike prosjekter rundt om i Norge og utlandet. Dette kan variere alt ifra hydrogenferjer og hydrogen i transportsektoren og til bruk av overskuddsenergi fra fornybare energikilder til hydrogen. Mer spesifikt prøver de å finne bærekraftige løsninger på energitilførsel til små tettsteder rundt omkring i Norge, og satser på bruken av hydrogen som energibærer.

Jeg forventer at praksisoppholdet i Greenstat vil bidra til økt kunnskap og innsikt i hva det innebærer å jobbe som sivilingeniør i energi, og på denne måten synligjøre mulighetene som finnes etter at jeg er ferdig utdannet sivilingeniør. Videre håper jeg på at praksisoppholdet bidrar til at jeg får mer kunnskap om grønn energi og hvilken rolle/betydning hydrogen vil ha for fremtiden.

Typisk arbeidsdag for meg starter fra klokken 09.00 til klokken 16.00, men dette kan variere. Mye av tiden går med å skrive eller dokumentere ting og datainnhenting. I tillegg til dette er det mye dokumentering av

De første dagene i Greenstat har jeg fått en kort innføring i de ulike systemene og verktøyene som de ansatte benytter seg av. De fleste av de ansatte har forskjellige ingeniør bakgrunner og noen ansatte har bakgrunn i økonomi.  Opplæring i bruk av Excel og hvordan man skal sortere data på mest ryddig og oversiktlig måte har vært noen av de tingene jeg har fått lært de første dagene i Greenstat. Datainnhenting og analyse er en viktig del av jobben til de ansatte, og dermed er det viktig å kunne dokumentere dataene på riktig måte.

Andre uken fikk jeg som oppgave å lage en oversikt over ulike hydrogenprosjekter rundt om i Norge og verden. Hydrogenprosjektene hadde som krav at de skulle bruke fornybar energi som kraftkilde til produksjon av hydrogen. Oversikten skulle vise hvor stor kostnaden var knyttet til prosjektet, installert effekt, hvilken fornybar energikilde som nyttes, og valg av teknisk utstyr knyttet til produksjon av hydrogen.

Tredje uke i praksis jobbet jeg med å finne ut av hvilken type teknisk utstyr som ble nyttet til utvinning av hydrogen i ulike norske hydrogenselskaper. Jeg så på hvilke type elektrolysør som var mest utbredt i forbindelse med elektrolyse til produksjon av hydrogen og lagde en liste over fordeler og ulemper nyttet til de forskjellige elektrolyørene. Videre skulle jeg dokumentere ulike industrier som benyttet seg de forskjellige elektrolysørene og hvilken type elektrolysør som var mest vanlig for storskala industri til småskala industrier. En elektrolysør er kort sagt et apparat som brukes i elektrolyse av for eksempel hydrogen. Det var spesielt to typer elektrolysører som industrien benytter seg av mest, alkalisk elektrolysør og PEM (proton exchange membrane) – elektrolysør.

 

Den fjerde uken jobbet jeg med å dokumentasjon av ulike brenselceller som en utenlandsk bedrift leverte og skulle kartlegge de nyeste produktene som selskapet hadde produsert, eller planla å produsere i nærmeste fremtid. Jeg noterte ned tekniske spesifikasjoner knyttet til de ulike produktene slik som installert effekt, levetid, kostnader, driftsutgifter osv. Informasjonen om de tekniske spesifikasjonene til de forskjellige produktene fant jeg på selskapets hjemmesider. Videre fikk jeg som oppgave å regne ut hvor store energimengder de ulike produktene krevde i løpet av en tidsramme på et døgn til et år. Videre skulle jeg se på ulike elektrolysører som fantes på markedet og lage en tabell med oversikt over de ulike elektrolysørene og finne ut av tekniske detaljer knyttet til de forskjellige elektrolysørene.

Et konkret eksempel på et prosjekt som Greenstat er involverte i er slik som i Myken. Myken er et lite tettsted som består av et lite øysamfunn med noen få innbyggere. Tidligere har de fått strømmen sin ved hjelp av en undersjøisk kabel, men etter at denne ble ødelagt har de ikke kunne fått direkte tilgang på strøm fra fastlandet og er avhengig av et aggregat som forsyner de med strøm. Ettersom slik undersjøiske kabler er svært dyre, har Greenstat gjort ulike sensitivitetsanalyser i forhold til installasjon av vindmøller til produksjon av elektrisk strøm og hydrogenanlegg i forbindelse med energilagring.

Et lignende prosjekt som dette, men som Greenstat ikke er direkte involvert i, er slik som «Off-grid» energiløsning på en gård i Rye, Byneset utenfor Trondheim. I likhet med Myken, skal dette prosjektet basere seg på energitilførsel fra fornybare energikilder som vind og sol, og hydrogen som energibærer. Her er bilder av solcelleanlegget og data av hvor stor energitilgangen til anlegget er og hvor stor lagringskapasiteten er.