Kongstein AS – Maria Enes

Hei igjen!

Som nevnt i sist blogginnlegg, er jeg i praksis hos Kongstein. Siden sist har jeg jobbet med litt forskjellig, men mest med rapporten jeg skriver om sammenstillingshavner for flytende havvind i Norge. Etter jeg hadde skrevet en introduksjon, som jeg holdt på med da jeg skrev det første blogginnlegget, leste en kollega fra kontoret over teksten for å kunne gi videre veiledning. Jeg fikk mange gode tilbakemeldinger som har vært til stor hjelp i prosessen videre, og som har gitt meg bedre forståelse av hva som forventes i rapporten.

Introduksjonen tar for seg kartlegging av status for flytende havvind både globalt og i Norge. Jeg forklarer også ulike typer fundamenter for flytende havvind, samt presenterer typiske krav for sammenstillingshavnene. Denne delen av rapporten var relativt grei å skrive, ettersom det var lett å finne informasjon og fakta. Derimot ble det mer utfordrende å skrive om sammenstillingshavner i Norge. Her oppdaget jeg at det var vanskeligere å finne detaljert informasjon om lagringsplass på land og i vann, bæreevne og kailengder for de ulike havnene. Siden Kongstein jobber med en bedrift som etterspurte en oversikt over havner som kunne være aktuelle baser for en flytende vindpark i Utsira Nord, fikk jeg god hjelp videre ettersom dette også er problemstillingen i oppgaven min. Sammen med en kollega laget vi en oversikt som dannet et solid grunnlag for videre arbeid. Dette understreket også virkelig relevansen for oppgaven.

Jeg har laget et Excel-ark med informasjon om alle havner innen 200 km radius fra Utsira Nord, og sammenlignet dem med typiske krav for et 500 MW-prosjekt. Denne analysen har gjort det mulig å sile ut havnene som ikke er relevante. Nå er jeg på siste del av rapporten hvor jeg diskuterer hvordan havnen og dens beliggenhet påvirker installasjonskostnadene for et flytende havvind prosjekt.

Det har vært en utrolig lærerik opplevelse å være i praksis hos Kongstein. Jeg har hatt en bratt læringskurve, og alt jeg har gjort her har vært svært relevant for studiene og fremtidige jobber. Jeg har spesielt fått innsikt i hvor viktig en sammenstillingshavn er for flytende havvindprosjekter. Disse havnene er avgjørende for effektiviteten og kostnadseffektiviteten ved slike prosjekter, da de krever betydelig plass for å håndtere de store komponentene som skal installeres. Flytende havvindmøller må sammenstilles på land før de seiles ut til installasjonsstedet i havet, noe som medfører et behov for spesialiserte fasiliteter og tilstrekkelig plass for lagring og transport. I tillegg må sammenstillingshavnene kunne håndtere de tekniske kravene som følger med slike store operasjoner, inkludert tilrettelegging for tungløft og tilgang til nødvendig utstyr. Dermed blir valg av en hensiktsmessig sammenstillingshavn en kritisk faktor for prosjektets suksess og økonomi.

Til slutt vil jeg si at mine kolleger på kontoret i Bergen har vært veldig imøtekommende og har vist stor interesse for at vi skal lære. Det har også vært inspirerende å jobbe sammen med dem, da de er svært dyktige innen sine fagfelt.