Meteorologisk Institutt – Anne-Ida Nordengen

Hei! Mitt navn er Anne-Ida, og denne høsten driver jeg og gjennomfører min praksisperiode ved Meteorologisk Institutt, sammen med Anna. Det meteorologiske institutt her i Bergen er lokalisert på det Geofysiske Institutt, tilhørende Universitetet i Bergen, og er et forskningsinstitutt med fokus på meteorologi, klimatologi og oseanografi. Deres arbeidsområde består av flere deler, men driver i hovedsak med å varsle været, overvåke klimaet og gjennomføre ulik forskning på fagfeltet. Dette gjøres ved innsamling av værdata, samt håndtering og analyse av store datamengder, og i løpet av vår tid her har vi fått ulike relevante arbeidsoppgaver innenfor akkurat dette.
Vi begynte vår praksisperiode med å få mye info rundt ulike arbeidsoppgaver. Hovedfokuset og oppgaven jeg skulle jobbe med gjennom min praksisperiode er et prosjekt som heter Metocean-stats. Dette er et nytt prosjekt hos meteorologisk institutt og dermed helt i startfasen. En del av vår oppgave ble da å begynne å utforme nyttige koder som kunne brukes senere.
Det første vi gjorde var å lage en Git-Hub bruker. På Git-Hub kunne vi videre laste ned mappa Metocean-stats med ulike data og eksempelkoder som allerede var utformet. Videre måtte vi laste ned mye programvarer og lignende på pc-en for å kunne kjøre de ulike kodene. Å gjøre klar pc-ene for å kunne kjøre kodene var en liten prosess i seg selv, men da dette var i orden brukte vi et program som heter VS-code til å kjøre de gjeldene kodene og fortsette å utvikle disse. Selve koden skrev vi på et kodespråk som kalles Python.
Min første arbeidsoppgave knyttet til Metocean-stat var å kjøre en kode med ca. 100 linjer som produserte ulike figurer knyttet til værdata. Dette kunne være kart som viste bølgeaktivitet, figurer med varierende vindstyrke, tabeller med oppsamlet data og mye mer. Min jobb var da å kjøre alle disse kodene og finne ut hvilken kodelinje som samsvarte med hvilke figurer/tabeller. På denne måten fikk jeg litt oversikt som la et godt grunnlag for videre arbeidsoppgaver.
Den neste arbeidsoppgaven innebar at vi skulle lage en kode som automatisk produserte en rapport i docx med den dataen brukspersonen ønsket. Denne rapporten skal da inneholde forside med logo, innholdsfortegnelse, info, samt gjeldene tabellene og figurene som nevnt over. Å utforme denne koden er noe jeg og Anna har drevet med sammen og skal i hovedsak være vår hoved-arbeidsoppgave ut resten av vår praksisperiode, nemlig å så godt så mulig ferdigstille denne koden slik at den kan brukes av Meteorologisk Institutt etter vi er ferdig i vår praksisperiode. Og da kunne brukes mer generelt og med den dataen de selv ønsker å legge inn.
Så langt har praksisperioden og oppgavene vi har fått både vært krevende, spennende og lærerike. Vi får god hjelp av våre veiledere, men lærer også mye av å bare prøve og feile ved å kjøre kodene vi lager mange ganger og lese feilmeldingene vi får i terminalen. Ser fram til fortsettelsen av praksisperioden min og få endre bedre forståelse av samspillet mellom innhenta værdata og programmeringen.