VilVite AS – Vetle Juvik

Hei og velkommen til mitt første blogginnlegg i energi240. Vi er 5 studenter som har fått praksis hos Vilvite i Bergen. Vilvite er et statlig finansiert vitensenter for alle aldre, men kanskje mest for barn og unge, og målet er å formidle teknologi og naturvitenskap på et ikke-akademisk nivå. De har mange forskjellige stasjoner som gjør læringsprosessen mer praktisk og interessant.
Kontaktpersonen vår hos Vilvite hadde forskjellige forslag til hva vi kunne gjøre for dem. Jarl og meg valgte oppgaven som går ut på å lage en artikkel som handler om produksjon av ammoniakk. Ammoniakk er et drivstoff som i motsetning til bensin og diesel er utslippsfritt for klimagasser. I tillegg kan ammoniakk brukes som hydrogenkilde. Ammoniakk kan være en del av løsningen på et utslippsfritt samfunn. Det er derimot andre problemer knyttet til både bruk og produksjon av ammoniakk som gjør at satsingen ikke er like stor som for eksempel strømindustrien.
Ammoniakk kan brukes i brenselceller, gassturbiner og forbrenningsmotorer. Fordelen med å oppbevare ammoniakk fremfor hydrogen er at ammoniakk har høyere energitetthet. Det vil si at man kan få mer ut av én liter ammoniakk enn én liter hydrogen. Derfor er ammoniakk mer aktuell i bruk av skip og andre større framkomstmidler enn både hydrogen og strøm. Men energitettheten til ammoniakk er mindre enn fossile brensler, så selve produksjonen av ammoniakk må være klimavennlig for at det skal lønne seg. Bruk av ammoniakk fører til utslipp av gasser bestående av nitrogenoksider, eller NOx. Dette er en giftig gass som vi ikke ønsker i luften. Heldigvis forskes det på hvordan NOx kan forhindres.
Selve produksjonen av ammoniakk er hovedfokuset på artikkelen vår. For å lage ammoniakk trenger man tilgang til både hydrogen og nitrogen. Nitrogen kan separeres fra oksygen og andre stoffer i luften ved å kjøle ned luften slik at oksygenet blir væske samtidig som nitrogen er gass. Hydrogenproduksjonen er det store problemet med ammoniakkproduksjon. I dag brukes hydrogen fra olje- og gassindustrien, så vi kaller produksjonen for grå. Hvis karbondioksiden håndteres blir ammoniakkproduksjonen blå. For å gjøre den grønn må man få hydrogen fra noe annet enn naturgass. Den mest aktuelle måten å produsere grønn ammoniakk er ved bruk av elektrolyse av vann. Dette gir oss også oksygen som kan brukes til å forbrenne metan til co2, vann og strøm. Problemet med elektrolyse er at det er svært kostbart, så mye forskning går ut på å gjøre elektrolyse billigere.
Vi har også nylig vært i kontakt med Norce som forsker på grønn ammoniakkproduksjon, og håper de kan fortelle oss litt mer om hva som satses på her i Norge og hvor langt vi er på vei for å produsere grønn ammoniakk.
Første tiden i praksis har vært spennende, og veldig interessant å fordype seg i et spesifikt alternativ til fossilt brensel og se hvilken løsninger forskere har på problemene som følger. Jeg ser frem til å lære mer om ammoniakkproduksjon og å fortsette på artikkelen.