VilVite AS – Jarl Brattestig

Hei Bloggen!

Mitt navn er Jarl, og jeg er for tiden i mitt andre år på sivilingeniørstudiet i energi. Denne høsten har jeg fått muligheten til å gjennomføre praksis hos VilVite AS sammen med fire andre studenter. VilVite er et av de største vitensentrene i Norden, og de tilbyr spennende utstillinger innen naturvitenskap, teknologi og innovasjon. De siste årene har de hatt et økt fokus på bærekraft, grønn energi og klima, noe som gjør det til et utrolig spennende sted å lære mer om fremtidens energiløsninger. Senteret ligger sentralt på Marineholmen i Bergen, og det er et flott sted for nysgjerrige sinn.

På første dag møtte vi mentoren vår, som introduserte oss til tre ulike oppgaver knyttet til VilVites utstillinger. Den første oppgaven handlet om å lage en skjerminstallasjon som viser CO2-regnskapet rundt en kjøresimulator. Den andre oppgaven var å lage en simulering av en by, som skulle analysere utslipp, energibehov og ulike samfunnsmessige faktorer. Jeg valgte den tredje oppgaven, sammen med en annen student. Den går ut på å skrive en mulighetsstudie om ammoniakkproduksjon, med energi fra havvind og gasskraftverk som benytter OxyFuel-teknologi. Dette temaet er spesielt spennende, fordi ammoniakk kan være en viktig del av fremtidens grønne energimiks.

De første ukene av praksisen gikk med til å sette oss inn i teknologien og produksjonsmåtene vi skulle skrive om. Vi leste vitenskapelige artikler, så undervisningsvideoer på YouTube og brukte tid på å lære fra VilVites egne utstillinger om energi og bærekraft. Når vi hadde fått en god forståelse av teknologiene, begynte vi å se mer på de økonomiske og miljømessige aspektene ved ammoniakkproduksjon. Vi samlet inn tall på utslipp, energiforbruk og kostnader fra andre prosjekter som jobber med grå, blå og grønn ammoniakk, men det var utfordrende å finne konkrete data som var direkte overførbare til vårt prosjekt.

Halvveis i prosjektet holdt vi en presentasjon av det vi hadde jobbet med så langt. Vi la frem våre funn og hva vi hadde lært om teknologiene bak grønn ammoniakkproduksjon. Det var nyttig å få tilbakemelding fra mentoren vår, og vi fikk også kontaktinformasjonen til noen eksperter fra Norces HyValue-prosjekt, som har bred erfaring med ammoniakkproduksjon. Vi sendte mail til disse ekspertene med ulike spørsmål vi hadde om de ulike teknologiene og produksjonsformene. Vi har også satt opp et møte med en av ekspertene denne uken. Vi ser nå frem til å fortsette arbeidet med å utvikle mulighetsstudien vår videre i løpet av høsten.