Hallais bloggen! Da er solcellegutta snart ferdig med praksisperioden for i høst. Det har skjedd noe stort siden forrige gang! Etter litt masing på godtfolket inne på kontoret har vi endelig fått være med å montere et solcelleanlegg. Anlegget ble montert ute på Godvik, og var ganske stort. Det ble montert på et lagerbygg, og var på hele 196 panel. Under monteringen var vi ekstremt heldige med været.
Morningen begynte med å ta turen inn til lageret for å hente utstyr og bil. Vi startet med en liten innføring i HMS, før vi klatret opp på taket. Alle tak vil være litt forskjellige, og monteringsutstyret vil variere ut ifra om man har takstein, papp og lignende. I dette tilfellet starter man med å skru ned fester til noen skinner, som panelene skal legges oppå. Skinnene festes sammen med skøyter, og skrus deretter på festene på taket. Første dagen av montering var dette i hovedsak det vi holdt på med. Dette var da grunnarbeidet før en kunne starte å plassere panelene på taket.
Dag 2 startet vi på lageret, der vi måtte pakke panelene som skulle monteres. Panelene kommer i paller på 31 panel. Derimot var det litt merarbeid for oss, da vi måtte pakke om slik at hver pall kun hadde 25 panel. Dette måtte gjøres for å sikre at taket tålte belastningen av panelene. Når man også jobber på et skrått tak er det fordel at panelene er liggende og ikke stående. Vi pakket da om totalt 8 paller med paneler som dagen etter ble lastet opp på bil og kjørt til der hvor anlegget monteres. Etter lunsj på dag to kjørte vi tilbake for å fortsette grunnarbeidet, bare på andre siden. På dette taket er vinkelen rimelig liten, og det ligger slik at begge sider av taket vil få sol og dermed egner seg for solceller.
Dag 3 ble i hovedsak brukt til å montere selve panelene på skinnene. På anlegget ble det montert 2 invertere, en på 50kW og en på 20kW. Egentlig så kunne man bare hatt en litt større inverter, men etter ønske fra kunde ble det 2 invertere. Disse må henges slik at man ved brann kan skru disse av. Det festes også flere klistremerker for å fremheve dette. Foruten monteringen har dagene i all hovedsak gått i det samme som ved forrige blogginnlegg, der vi har prosjektert nye anlegg og laget brukere til Growatt (der man kan overvåke egen produksjon). Oppholdet hos Solcellekraft har vært utrolig spennende og lærerikt. Vi har fått være med på hele prosessen rundt et solcelleanlegg, fra opptegning til prosjektering og avslutningsvis montering.