Kongstein – Johannes Aarra

Hei igjen! I den andre delen av bloggen skal jeg fortelle litt mer om hvordan de siste ukene hos Kongstein har vært. Som jeg nevnte i den forrige bloggen, går oppgaven min utpå å modellere OPEX og CAPEX kostnaden av utskiftning av hovedkomponenter for flytende havvindparker. Her fikk jeg hjelp av en av de ansatte som hadde vært med på en slik operasjon. Dette gjorde at jeg nøyaktig kunne kartlegge de ulike aktivitetene som kreves for å kunne utskifte hovedkomponenter av flytende havvind turbiner. De ulike aktivitetene bestod hovedsakelig av avkobling ifra havvindparken, tauing til havn, utskifting av hovedkomponenter, tauing tilbake og kobling på vindparken igjen.
Videre kunne jeg bruke data fra denne operasjonen til å finne ulike begrensinger til aktivitetene. Målet med det var å kunne finne den totale tiden hele operasjonen brukte. De ulike begrensingene som ble estimert var værebegrensninger og tidsperioden med og uten “nedetid”. “Nedetid” vil si den tiden som er estimert for å utføre en aktivitet inkludert eventuelle beregnede forsinkelser. Med denne informasjonen kan jeg plotte inn i ett simuleringsprogram som heter LAUTEC ESOX. LAUTEC ESOX er et program som simulerer vær med tanke på “nede tid”. Ved å bruke programmet vil jeg få ut hvor mye “nedetid” av den egentlige tiden aktivitetene bruker, og den totale tiden hele operasjonen har brukt på å gjennomføres. Ved å bruke den totale tiden kan jeg finne ut at kostnader knyttet til utstyret brukt under operasjonen, siden dette estimeres ut av tiden til hele operasjonen. Dermed kan jeg estimere CAPEX og OPEX kostnadene av operasjonen.
Videre har Kongstein mulighet til å bruke denne informasjonen til videre bruk. Kongstein kan sammenligne denne informasjonen med andre operasjoner i samme området for å finne ut om denne metoden for å erstatte deler på havvindturbiner er best, til sammenligning med andre metoder. Med andre ord vil den informasjonen som blir gitt av oppgaven kunne være med på å bestemme og sammenligne de forskjellige teknologiene.
For å konkludere de siste ukene har det vært veldig et lærerikt og interessant semester. De siste ukene har jeg lært hvordan man kan bruke et simuleringsprogram og i tillegg kunne gjøre dette ut ifra data jeg selv har funnet hos Kongstein. Dette har gjort at jeg har fått tatt del i hele prosessen til og som også har ført til en bedre forståelse av oppgaven. Det har også vært nyttig å kunne få ekspertise underveis og diskutert med personer med høy faglig kompetanse.