Norwegian Hydropower AS – Zaim Konjhodzic

Hei, mitt navn er Zaim og jeg er på utplassering hos Norwegian Hydropower (NorHydro) i faget Energi240.
NorHydro har lokale i Bergen og er partnere med MiniHydro AS, EnergiUnion AS og MultiControl AS, som sammen leverer utstyr og tjenester både til vannkraftbransjen og til olje og gassindustrien. Forretningsideen til NorHydro er å bygge, eie og drive små og mellomstore hydrokraftverk basert på miljøvennlige løsninger.
NorHydro tilbyr utbygging av kraftverk eller andre prosjekt i Norge ved samarbeid med lokale rettighetshavere og grunneiere rundt omkring i landet. Utvikling av internasjonale prosjekter foregår gjennom ett samarbeid med lokale partnere som både har erfaring og kunnskap om bransjen, og om rammebetingelsene i de aktuelle landene.
Vannkraft representerer den viktigste og mest kostnadseffektive fornybare energikilden i dag og fra et globalt synspunkt er det ingen tvil om at bygging av vannkraftverk representerer i seg selv en god forretningsmulighet, samt gir det samfunnet en bærekraftig og fremtidsrettet energiproduksjon.
NorHydro og partnere kan i tillegg til konvensjonell teknologi tilby et nytt og mer kostnadseffektivt konsept. Det nye patenterte konseptet for lavt vannkraftverk gjør det mulig å bygge ut hydrokraftverk i elver med stor vannføring og lav fallhøyde. Fram til nå har det ofte vært ganske kostbart å installere vannkraftverk i slike elver. Dette skyldes delvis at konvensjonell teknologi er basert på skreddersydde løsninger, og delvis på grunn av de store dimensjonene til slike Kaplanturbiner i forhold til installert kapasitet.
Det nye Low Head Konseptet er basert på moduliserte og standardiserte generatorenheter designer for masseproduksjon. Hvert kraftverk består av en terskel, en vannkanal parallelt med elven og generatorenheter. Antall slike generatorenheter avhenger av designstrømmen til elven. En rekke slike terskler og kraftverk kan installeres i kaskade over lengre avstander i elven og kraftverkene kan kobles elektrisk sammen før de blir koblet opp mot strømnettet. Dette konseptet egner seg i elver med designvannføring mer enn 15-20 m^3/s, og designhode 2-5 meter.
Da jeg startet praksisen fikk jeg vite at NorHydro nå er interessert i å starte med utbygging av prosjekter i Scotland ved bruk av Low Head Konseptet. Dermed retter oppgaven min seg mot kartlegging av elveløp i Scotland der det er mulig å bygge kraftverk ved hjelp av dette konseptet.
For å kartlegge de mulige lokasjonene har jeg først brukt data som omhandler vannføringen til elvene i Scotland og utelukket de elveløpene med vannføring mindre enn 15 m^3/s. Deretter har jeg begynt med å studere elveløpene i bl.a. Google Earth for å undersøke topografiske endringer, og notert ned elvene som oppnår tilfredsstillende designhode på over 2-5 meter. En oversikt over utbygde og planlagte hydrokraftverk blir også brukt for å utelukke lokasjonene som allerede er i bruk.
Jeg er spent på hva videre arbeidsoppgaver vil være og gleder meg til å lære nye ting fremover her hos Norwegian Hydropower.