Norsk Klimastiftelse – Alinda van Wijngaarden

Hei! Jeg heter Alida og er i praksis hos Norsk Klimastiftelse denne høsten, sammen med Andrea. For de som ikke har hørt om klimastiftelsen før så omtaler de seg selv som «Norges grønne tankesmie», og driver med formidling nyheter og kunnskap innen klima, miljø og energi til allmennheten. De har flere ulike plattformer de publiserer/jobber på, blant annet lager de hefter (<2C), podkasts og arrangementer som frokostmøter og andre typer seminar. Dessuten driver de to egne nettsider; «Energi og Klima» og «tilnull». Sistnevnte er et nytt prosjekt som fremdeles er under utvikling.
Når meg og Andrea startet der forstod vi fort at de ikke hadde hatt inne praksiselever fra UiB før, og dermed stod vi litt fritt til å samarbeide om et opplegg for oss. Vi fikk dermed muligheten til å holde på med et eget prosjekt hvor vi valgte å se nærmere på havvind i Norge. Mer spesifikt ser vi på hvordan man kan effektivisere åpningen av nye havvindområder i tråd med å nå de norske ambisjonene, uten at det får store konsekvenser for det lokale miljøet og dets marine økosystem. Først undersøkte vi både selve planleggings- og utbyggingsfasen til et nytt havvindprosjekt, hvordan de ulike prosessene fungerer og hvor lang tid de tar. Ikke minst måtte vi deretter bli klok på hvilke potensielle miljøkonsekvenser som oppstår i både utbyggings- og driftsfasen til en havvindpark, og hvordan unnvike eller begrense disse. Dette arbeidet innebærer for det meste mye research, men vi har også fått tips fra daglig leder i klimastiftelsen om interessante personer innenfor ulike fagfelt som vi har kontaktet og intervjuet for å få ekspertise om de ulike temaene vi har sett på. Det har gjort det litt mer spennende å få innsikt i hva faktiske forskere eller ingeniører jobber med og har kunnskap om, og har gjort av vi har fått en mye bedre forståelse for hvor omfattende, interessant og omstridt havvind kan være. Vi er kommet langt med innsamlingsarbeidet av informasjon og holder nå på med å strukturer hvordan resultatet skal se ut ifra det vi har funnet ut av sålangt!
Ellers har vi innimellom fått andre basice oppgaver som vi kunne gjøre når vi hadde tid og som ikke krever særlig mye forkunnskaper. Blant annet har vi hjulpet med å legge ulike fergesamband inn i et digitalt system med formål om å registrere alle samband som er/ikke er elektriske i Norge per dags dato. Dette er tall som skal publiseres på den nye nettsiden «tilnull» som visuelt viser hvor langt Norge er kommet til nullutslipp målet i 2050, blant annet innenfor temaet som elektrifisering av fartøy.
Vi har dermed hittil lært mye om hvordan man i arbeidslivet kan finne og bruke nyttig informasjon, ulike måter å formidle de på og hvor mye arbeid det kreves for å realisere prosjektarbeid, spesielt havvindprosjekt. Ettersom arbeidet har vært mest individuelt (eller i samarbeid med Andrea) så har vi vært fleksible i både hvor og når vi arbeider, som har vært ganske deilig
Vi snakkes!