Eiendomsavdelingen, UiB – Del 1

Hei! Jeg heter Aki og har fått praksisplass hos Eiendomsavdelingen til UiB. Eiendomsavdelingen jobber med å drifte og planlegge rundt byggene UiB bruker og anleggene som er knyttet til dem. De holder til i Christies gate, som ligger i sentrum og er et veldig praktisk og tilgjengelig sted å jobbe. Jeg har praksis her med Kamilla, og vi har fått et kontor hvor vi har jobbet sammen. Vi har fått oppfølging av Sigrun og Helge, som er ansvarlig for de to oppgavene vi har fått tildelt, i form av et ukentlig møte. Det har vi brukt til å både gå gjennom hva vi har gjort den siste uken og til å gå gjennom hva vi skal jobbe med frem til neste møte. Mellom møtene har vi stått helt fritt til å velge akkurat når vi vil jobbe, noe som har gjort det veldig lett å få det til å gå opp med alt annet man gjør i løpet av en uke! Frem til nå har vi vekslet mellom å jobbe med de to oppgavene vi har fått, der en av de handler om et anlegg som leverer varme til mange av byggene til UiB, og det andre går ut på å gjøre en Breeam Nor preanalyse på det nye bygget som skal bygges i Allegaten 64.

Breeam Nor er et miljøsertifiseringssystem som gir en karakter til et bygg basert på en vurdering av hvor bærekraftig det er innenfor forskjellige emner. UiB jobber med planleggingen av et nytt bygg i Allegaten 64, og vil derfor at vi skal gjøre en preanalyse for å finne ut hvilken karakter bygget kan oppnå hvis det blir bygget etter planen slik den ser ut i dag. De vil også at vi skal undersøke hvilke endringer som er mest realistisk å kunne utføre blant de poengene vi ikke ser ut til å oppfylle kravene til med den nåværende planen. For å lære mer om hvordan analysen utføres skal vi ta et Breeam Nor kurs, men dette kurset går dessverre ikke før slutten av mars. Foreløpig har vi jobbet med å sette oss inn i manualen og lest om de forskjellige emnene og poengene som kan oppnås innenfor de for å være mest mulig forberedt før kurset, og satt oss inn i hvordan plantegningene til bygget ser ut. Neste uke går en digital versjon av kurset som egentlig var fullt, men Helge klarte å overtale de som holder det til å lage plass til oss! Etter det kommer mesteparten av tiden videre til å gå til å jobbe med preanalysen.

Fordi det har vært begrenset hvor mye vi har kunnet jobbe med Breeam før kurset har vi brukt mesteparten av tiden vår hittil på å jobbe med varmeanlegget. Anlegget henter sjøvann fra 100 meters dyp og brukes både til kjøling og oppvarming av flere bygg i sentrum. Det skjer i blant endringer i noen av anleggene, som at det monteres en ny komponent eller at noen av de stenges av. I tillegg kan de som har lagd tegninger for forskjellige bygg ha valgt forskjellige symboler og notasjoner, og det kan derfor være vanskelig å ha oversikt over det helhetlige bildet. Derfor har vi gått gjennom de enkelte tegningene for hvert bygg og satt sammen en oppdatert tegning som viser hvordan hele systemet ser ut per i dag. I begynnelsen gikk mye av tiden til å prøve å huske hvilke symboler som betyr hva, for det var ikke lett! Det var spesielt problematisk når vi begynte på en ny tegning der de hadde valgt å tegne noen av symbolene annerledes og det ikke var lagt ved en symboloversikt. Etter hvert klarte vi heldigvis å skjønne en del av de utfra kontekst, og kunne alltid spørre Sigrun hvis ikke. I begynnelsen skjønte jeg vanligvis ikke hva jeg så på når jeg åpnet en ny tegning, men etter å ha jobbet med det så mye begynner jeg å få litt oversikt over hvordan plantegningene fungerer. Vi fikk også bli med på en befaring ene dagen for å se hvordan et par av anleggene ser ut i virkeligheten, slik at vi vet hva det egentlig er vi jobber med.

Som sagt skal vi se kurset neste uke, og jobbe mye med Breeam Nor preanalysen fremover. I tillegg kommer vi til å fikse litt på tegningen av varmeanlegget ved å legge til nyttig informasjon vi foreløpig ikke har tatt med. De som er interessert nok til å ha lest helt hit får nok lest en oppdatering på hvordan det gikk en eller annen gang.