BKK – Plug, Del 1

Hei! Jeg heter Camilla og dette semesteret har jeg fått praksisplass gjennom BKK Innovasjon og Utvikling, i en underbedrift av BKK som heter Plug.

BKK er hovedsakelig et energiselskap og en stor distributør av elektrisk energi. Selskapet har et stort fokus på fornybar energi og er Vestlandets største fornybarselskap. Dette oppnås gjennom vannkraftproduksjon, energiomsetning og infrastruktur til strøm og fiber. Samtidig jobber selskapet i dag innenfor mer enn bare energi. Selskapet driver også med entreprenørtjenester, telekomtjenester og internett.

BKK utvikler og investerer i ulike sektorer for å bidra og satse på det grønne skiftet. Dette er noe jeg også tidlig merket når jeg kom inn i bedriften. Innovasjons og Utvikling BKK ga tidlig utrykk for at de ikke var redd for å satse på nye grønne ideer. Elektrifisering av Norge er BKKs store satsning og det er gjennom slike initiativer at Plug er blitt etablert.

Når jeg fikk tilbud om praksisplass hos Plug så visste jeg veldig lite om bedriften. Det jeg leste om Plug på nett virket likevel veldig interessant, og jo mer jeg lærer om selskapet jo mer interessant blir det.

Plug er et selskap som utvikler, bygger og drifter landstrømsanlegg. Plug danner partnerskap med havner og tilbyr landstrøm til ulike skip som cruiseskip, supplyskip og kystruten ved de aktuelle havnene. Ved at skip kobler til landstrøm ved kai, vil store miljøutslipp reduseres, samt støy og luftforurensning ved havnen reduseres. Norge ønsker en utslippsfri skipsfart, og landstrøm er dermed et stort satsingsområde med gode framtidsutsikter. Plug ble opprettet av Bergen Havn og BKK i 2018. I dag er det BKK som eier Plug Holding AS. Plug Holding AS har deretter etablert et selskap sammen med Bergen Havn som heter Plug Bergen AS. Det er Plug Bergen AS som eier og drifter landstrømsanleggene i havnene i Bergen. Like konsept etableres nå i Ålesund og Nordfjordeid, og andre steder i landet er de også aktuell med det samme.

Jeg har praksis sammen med Frida. Vi får mye av de samme arbeidsoppgavene. Det gjør at vi kan samarbeide med de fleste arbeidsoppgavene vi får. Hver mandag er vi med på morgenmøtet til Plug hvor aktuelle saker tas opp og diskuteres. Vi får da oppdatering på ulike prosjekter, noe som er veldig greit når man bare er på kontoret to ganger i uken. Til nå har hovedoppgaven vår i Plug vært å oppdatere en skipsdatabase med informasjon om cruiseskip som ankommer havner i Norge, hvor Plug har eller skal etablere landstrøm. Vi har også jobbet med søknader som skal sendes til Enova. Disse søknadene omhandler økonomisk støtte som firmaet trenger til nye lanstrømsanlegg. Økonomisk støtte er viktig ettersom anleggene har store investeringskostnader.

Det er en veldig hyggelig arbeidsplass i nye fine lokaler de nettopp har flyttet inn i. Kollegaene er veldig hyggelig og har tatt oss godt imot. Jeg trives dermed veldig bra i praksis. Det er også fint at vi er to som har praksis sammen. Det gjør dagene på praksis ekstra gøy og arbeidsoppgavene gjerne litt lettere.

-Camilla