BIR Avfallsenergi- Del 1

Hei! Jeg heter Sondre, og i vår har jeg fått muligheten til å være utplassert hos BIR avfallsenergi i min praksisperiode. BIR AS er et av Norges største renoveringsselskaper og er ansvarlig for avfallshåndteringen til over 365 000 mennesker. Avfallet fra BIRs ni eierkommuner blir transportert til BIR avfallsenergi, hvor man brenner avfallet i stedet for at avfallet blir deponert. Dette avfallet blir brent i en av to ristovner, som kan brenne totalt 14 tonn avfall hver i timen. I løpet av et år brennes det over 220 000 tonn restavfall ved BIR avfallsenergi. BIR AS har fått tildelt miljøfyrtårn, og jobber målrettet mot å bidra til å nå flere av FNs bærekraftsmål. Energien man får ved forbrenning av avfallet blir enten omgjort til elektrisk strøm, eller levert som fjernvarme til innbyggerne i Bergen.

Det å ha praksisperiode under en pandemi er utfordrende, men ved hjelp av en god veileder og ukentlige digitale møter, løses dette på en så god måte som mulig. Jeg har fått flere ulike oppgaver å jobbe med. Mye av arbeidet har foregått i Excel, og optimalisering av tidligere ark. I tillegg har jeg gjort mye research, for eksempel på hvordan man kan bli kvitt gitte avfallsstoffer fra asken man får etter forbrenning av avfallet. Dette er fordi det kommer nye restriksjoner i løpet av de neste årene. Det blir da viktig å finne en økonomisk og velfungerende måte å løse dette på.

Jeg syns det er veldig spennende å få være med på viktige valg bedriften skal gjøre i fremtiden, i tillegg til å få et inntrykk av hvordan de teoretiske fagene vi har på UiB kan overføres til praksis. Jeg ser frem til å lære mer, og få et enda større innblikk i ukene som kommer.

Til neste gang, ha det bra.

-Sondre