Småkraft, del 1.

Hei du.

Jeg heter Benjamin og sammen med Kamilla er vi utplassert hos Småkraft dette semesteret. Småkraft er ledende innenfor småkraftbransjen. De bygger, overvåker, drifter og finansierer småkraftverkene. De har over 100 småkraftstasjoner. Og nesten hver uke jeg kommer på jobb, har tallet steget.

Forretningsmodellen går i hovedsak ut på å «låne» eiendommen til grunneiere i typisk 40-60 år. Da vil de bygge eller ta over kraftverkene som står på grunneiers eiendom. Etter leietiden er over, vil grunneierene få tilbake eiendommen. For grunneiere er dette gunstig siden de får fast og forutsigbar inntekt, samtidig som de ikke har nødt å selge familieeiendommen. Småkraft selger kraften produsert, og grunneierene får en del av kaken. Dermed skaper de store verdier, både for seg selv, og grunneiere.

Avdelingen jeg jobber i er i Forretningsutvikling, og der sitter vi på kontor om det ikke er hjemmekontor. Forretningsutviklingsavdelingen står i all hovedsak for veksten i bedriften, noe de tyske eierene har store forventninger til. Det store målet er «2 by 2022»: 2 terawatt timer innen 2022. Dette målet skal vi være med på å klare.

En av våre hovedoppgaver til nå er å lage en bedre oversikt over markedspotensialet. For videre vekst etter 2022. Dette ser jeg på som veldig spennende og jeg vet at de setter pris på arbeidet og våre funn. En annen oppgave vi har er å hjelpe finansdirektøren med å forbedre og hjelpe å skrive Småkrafts årlige bærekraftrapport. Vi har også fått informasjon og fremtidige oppgaver utover semesteret.

Vi har også fått vært med på mange møter. Det er eksempelvis et allmøte for forretningsutviklingsavdelingen hver mandag som vi tar del i. Vi har også vært å besøkt flere kraftverk. Et av de var Rasdal Kraftverk, der vi også møtte en av kraftverkets grunneiere, som også er tilsynsvakt.

Jeg trives veldig godt i Småkraft. Jeg har tett dialog med sjefene, og føler vi har nok å gjøre og at det vi gjør betyr noe. Til nå har jeg lært svært mye, og jeg er ivrig til å lære enda mer! Vi høres igjen til blogginnlegg del 2.