BKK I&U, Del 1

Hei alle sammen! Jeg heter Alexander, og er nå på mitt sjette semester av en integrert master i energi her på UiB. Dette semesteret har jeg faget ENERGI240, som betyr at jeg er ute i praksis. Sammen med Erlend utgjør vi den dynamiske duoen som har vært så heldige å få praksisplass hos BKK innovasjons og utviklingsavdelingen.

BKK er i bunn og grunn et energiselskap, men jobber i dag med mye mer enn bare energi produksjon. Som nevnt tidligere er den delen vi nå har praksis i innovasjon og utvikling. Hvor det, som navne til sier, jobbes med å utforske mulige forretningsideer og teknologier som konsernet kan satse på videre. BKK er kommunalt eid, noe som gir de frihet til å ikke bare satse på ting som gir de størst inntekt over de neste kvartalene, men heller satse på ideer som passer mer inn med konsernets filosofi om å skape en grønnere hverdag.

Eventyret vårt begynte i BKK Spring, som er investeringsselskapet til BKK. Jeg ble litt overrasket over at et kommunalt konsern hadde et Venture Capital selskap, ettersom dette er selskaper som vanligvis bare jager fortjeneste. Her igjen velger BKK heller å investere i ideer som er nytenkende og bidrar til det grønne skiftet.

Jeg synes det var veldig interessant å se hvordan de vurderte selskaper de eventuelt skulle investere i. Mye av oppgaven vi gjorde her var dataoverføring. Noe som ga oss et godt overblikk over hva slags selskaper, og hvilke teknologier som jobbes med innenfor energi og miljø sektoren. Vi fikk også et inntrykk av hva som kan være smart å se etter/presentere dersom man skal legge frem/investere i en ide. Vi hadde to oppfølgingsmøter i uken, hvor vi snakket med vår veileder og fikk stille spørsmål. Vi ble også stilt spørsmålet om vi følte om vi fikk noe ut av oppgaven som var veldig hyggelig. Jeg har hele tiden følt at BKK har et ønske om at vi skal få noe ut av praksisperioden.

Etter vår periode i Spring har vi fått lov til å være med å evaluere og undersøke forretningsideer de vurderer. Jeg er litt overrasket, på en god måte selvfølgelig, over at de tar det vi sier så seriøst, og hører så mye på oss som de gjør. Dette er selvfølgelig veldig gøy, ettersom vi da føler at vi bidrar med noe.

Vi må selvfølgelig snakke litt om hvordan korona har påvirket praksis opplevelsen vår. BKK har stort sett bare hatt hjemmekontor siden mars 2020, så det er hjemmekontor for alle pengene. Mange teams møter osv. Det hindrer kanskje litt følelsen av at vi er en del av et selskap, og gjør det litt vanskelig å få et innblikk i arbeidslivet. Men jeg kan ikke klage, jeg synes BKK har vært flinke til å inkludere oss gitt omstendighetene. Vi får delta på mange fellesmøter, som gir oss et inntrykk av hva selskapet jobber med.

Inntrykket mitt av praksisperioden så langt er veldig positivt. Jeg føler at jeg gjør noe av nytte, og at jeg får utfordret meg selv.