Norwegian Hydropower AS, Del 1

Hei!

Mitt navn er Marte, og under denne praksisperioden er jeg utplassert hos Norwegian Hydropower AS. Først tenkte jeg å fortelle kort om selskapet, som er lokalisert i Bergen, og videre litt om det som til nå har vært mine arbeidsoppgaver. I tillegg vil jeg fortelle litt om å ha praksisperiode under en pandemi, og hvordan dette har påvirket meg.

 

Så, hvem er Norwegian Hydropower AS? Som navnet tilsier, jobber de med vannkraft. Vannkraft er i dag Norges desidert største og viktigste kilde for energiproduksjon, og er i tillegg svært kostnadseffektivt. Selskapet eier, bygger og driver små og mellomstore kraftverk rundt om i Norge. De ønsker å være en bidragsyter når det kommer til å redusere CO2-utslipp, og for industriell og sosial utvikling for eksisterende og framtidige generasjoner gjennom sine tjenester.

 

Min oppgave retter seg mer mot overvåkning og kontroll av fisk i elver hvor det er installert vannkraftverk eller liknende anlegg. Jeg skal her kartlegge hvilke norske elver et slikt spesifikt system kan passe til. Til har jeg og Paulius, som er utplassert i MiniHydro, i stor grad hatt overlappende oppgaver, så vi har jobbet mye sammen med denne kartleggingen. Her har vi brukt NVE (Norges vassdrag- og energidirektorat) sine nettsider. Der har de en elvedatabase, som gir oss mulighet til å se vannføring og høydeprofil for stort sett alle Norges elver. Baser på denne databasen kan vi finne fram til elver med passende vannføring og helning for prosjektet.

Bilde fra NVE sin elvedatabase. De blå linjene er elver som man kan trykke på for å få informasjon om de ulike elvene.

 

Denne kartleggingen har tatt mye tid, ettersom Norge ifølge et kjapt googlesøk har rundt 20000 elver 😉 Vi er snart ferdig, og jeg gleder meg til å se hvilke andre oppgaver jeg kan få. Det har vært snakk om å undersøke potensiale i andre land i Europa. Dette kan bli spennende! Dette vil sannsynligvis kreve annen type research, og kan by på andre utfordringer enn de jeg har støtt på så langt. Jeg gleder meg til fortsettelsen!

 

Praksis har så langt vært en spennende opplevelse. Det er gøy å få komme ut i en bedrift, slik at man får en smakebit av hva arbeidslivet har å by på, og hvilke jobber vi har mulighet til å få etter denne utdanningen. Pandemien har gjort at ting er litt annerledes enn det ellers er. Jeg har vært heldig, og har fått vært endel på kontoret, men siden ny nedstengning i starten av februar har jeg har hjemmekontor. Jeg regner med at det vil fortsette slik, med en kombinasjon av å møte på kontoret og hjemmekontor. Det er også litt annen dynamikk på kontoret, da mange der også har hjemmekontor. På tross av koronapandemien er dette en spennende opplevelse, og jeg er fornøyd med erfaringen fra å jobbe i en bedrift med erfarne og flinke folk!