Praksis hos Greensight

Hei!

Jeg heter Celine og er praksisstudent hos Greensight denne våren. Før oppstart var jeg forberedt på at det kunne bli utfordrende å være i min første relevante jobb med tanke på studier. Jeg synes det har vært spennende å få mer kunnskap om spesielt hydrogen, som er et av hovedområdene til bedriften. Vi har hatt litt om dette i løpet av studiet, men vi har ikke gått i dybden på temaet. I tillegg til studier spiller jeg håndball, og Greensight har vært veldig fleksibel og behjelpelig i planleggingen av en travel hverdag.

Greensight er et datterselskap av Greenstat med et hovedteam på 4 ansatte. På kontoret i Vestre Skostredet er vi tilsammen 7 personer. Greensight jobber for å få en raskere grønn omstilling gjennom kunnskap og kompetanse. De ønsker å samle den mest oppdaterte og pålitelige informasjonen om energi- og klimateknologi, og presentere denne informasjonen på en enkel og forståelig måte. Forretningsområdene er hydrogen, nullutslipptransport (land og maritim) og energisystemer. For Greenstat er fokusområdene hydrogen, solenergi og industrivind. Det overordnede formålet for Greenstat AS er å utvikle og drive prosjekter knyttet til bærekraftig energi og teknologi, i tillegg til å delta og investere i selskaper som understøtter overgang fra fossilt til fornybar energiproduksjon og forbruk. Klikk dere inn her og her for å lese mer om selskapene på deres hjemmesider. Bildet under er en illustrasjon for hvordan samfunnet kan se ut basert på visjonen til Greenstat.

Visjonsbilde laget av Greenstat // https://greenstat.no/om-oss/visjon

De første dagene brukte jeg på å sette meg inn i prosjekter bedriften tidligere har jobbet med. På denne måten fikk jeg bedre forståelse av hva Greensight driver med. 17. januar fikk jeg være med på markeringen av 5årsjubileet til Greenstat. Gjennom  presentasjoner fikk jeg en introduksjon til de ulike fokusområdene for både Greenstat og Greensight. Greenstat har flere datterselskaper, blant annet Greenstat Hydrogen og Greenstat Energy. Greenstat Energy holder til i Arendal og var tilstede for å presentere det de jobber med.

For meg begynner en vanlig dag på kontoret i 8-tiden. Det er veldig fleksibelt når man ønsker å begynne dagen. Flere av de ansatte kommer i 9 tiden, men ettersom jeg har håndballtrening på ettermiddagen, må jeg begynne tidligere. Jeg sitter for det meste for meg selv og holder på med mine oppgaver, før vi tar felles lunsj i 11:30-12-tiden. De har et kjøkken der vi spiser medbrakt mat. Jeg avslutter dagen ca. 1530-16.

Norge har nylig oppjustert sitt nasjonale klimamål til 50% klimagassreduksjon innen 2030 [nrk.no]. Hvor store er disse utslippene og hvilke områder gir store bidrag på CO2-regskapet og hvordan kan vi redusere utslippene?  Greensight har laget en oversikt over klimamål og omstilling i samarbeid med Klimapartnere. Les mer på Greensight sin blogg ved å klikke her!

Klimamål og omstilling // https://www.greensight.no/2020/01/15/klimamal-2020/

 

Klimamål og omstilling // https://www.greensight.no/2020/01/15/klimamal-2020/

En av mine første oppgaver i praksis var å lage en nasjonal oversikt over CO2-utslipp i ikke-kvotepliktig sektor, kvotepliktig sektor og transport. Greensight hadde allerede data for dette på fylkesbasis, der min oppgave var å samle dataene fra fylkene i en ny, oversiktlig excelfil.  Tallene og regnearket har blitt sendt videre til Klimapartnere der de skal lage lignende kart som dem over. Det er kjekt å se at det jeg arbeider med skal bli brukt til noe! I tillegg har vi deltatt på et av Energy Lab sine lunsj-møter. Disse møtene foregår stort sett hver tirsdag kl. 12:15-13 og er gratis og åpne for alle. Vi planlegger å delta på flere møter  fremover, ettersom de tar opp relevante temaer for Greensight. Her er en oversikt over de fremtidige lunsjmøtene dersom du også vil delta!

Gjennom min tid i praksis har jeg i tillegg arbeidet med en hydrogenoversikt. Jeg har i oppgave å kartlegge nye prosjekter innenfor hydrogen. Ved å gå gjennom nyhetsnettsider som har fokus på hydrogen og nettsider til leverandører, lager jeg en oversikt over planlagt infrastruktur og forbruk i verden. På denne måten vil det bli enklere for Greensight å få oversikt over prosjekter som nylig er ferdig, under utvikling eller i planleggingsfasen. Ved å bruke oversikten kan de raskere få oversikt over markedet, potensielle kunder og eventuelle prosjekter de ønsker å bli med på.

Her er et bilde av kontoret vårt!

 

Jeg bruker egen pc, men får koble meg opp på en ekstern skjerm slik at jeg får bruke flere skjermer. Det er praktisk når jeg jobber med hydrogenoversikten.

 

Gjennom dette arbeidet så lærer jeg mye om hydrogen og hvordan utviklingen i verden er. Greensight sitt fokus er grønn hydrogen: hydrogen som blir produsert fra grønne kilder. Grønn hydrogen kan produseres ved elektrolyse av vann. Ved å tilføre grønn elektrisitet, spaltes vannmolekylene til oksygen og hydrogen. Et biprodukt av hydrogenproduksjon er oksygen, som også kan selges av produsent. Ved bruk av hydrogen er det kun vanndamp som er reststoffet og hydrogen er en grønn energibærer dersom elektrisiteten som brukes er produsert fra fornybare energikilder. Hydrogen kan blant annet brukes som drivstoff og til energilagring, og det er spesielt nyttig for tungtransport og transport over lengre distanser. Et elektrisk transportmiddel har mye kortere rekkevidde og lengre ladetid. Noen av utfordringene i Norge i dag er dårlig infrastruktur pga. få fyllestasjoner.

Greensight har utredet alle sider ved en mulig framtidig hydrogenproduksjon i Meråker. Nå jobber med å skrive en rapport for dette prosjektet. Jeg fikk i oppgave å oversette et kapittel som tok for seg den forretningsmessige vurderingen fra engelsk til norsk. Jeg gjenkjente strukturen i rapporten og flere begreper i dette kapittelet fra ING101 «Teknologiledelse, innovasjon og økonomi» som vi hadde i 2.semester på HVL. Det er gøy å se at vi får bruk for det vi har lært tidligere i studieløpet. Temaer rapporten tar for seg er kilder til CO2 utslipp i regionen, markedskartlegging, markedsscenario, kartlegging av eksisterende hydrogen-initiativ og sikkerhetsmessige vurderinger. Den delen jeg oversatte viste oversikt over nøkkelaktivitetene og businessprosessen til prosjektet.

Jeg ser frem til videre opphold i Greensight og setter pris på muligheten til å få arbeidserfaring som en del av studieløpet!