Hei igjen! Her kommer en liten oppdatering av praksisperioden min hos Småkraft AS.
I forrige innlegg skrev jeg litt om hvilke arbeidsoppgaver vi hadde fått så langt. Vi hadde da jobbet en del med å kartlegge markedsmuligheter ved å lage en oversikt over alle småkraftverk i Norge, i tillegg til konsesjonssaker (kraftverk som planlegges å bygge). Dette gjorde vi ved å eksportere data fra databasen til NVE inn i excel for så å filtrere og kategorisere kraftverkene. Disse excel arkene vil i hovedsak bli brukt av Småkrafts leder for prosjektutvikling i forbindelse med oppkjøp av nye kraftverk. Siden sist har vi også laget en presentasjon basert på funnene våre. Vi lagde da oversiktlige tabeller og diagrammer for å vise blant annet hvor stor andel kraftverk og konsesjonssaker de ulike aktørene i markedet eier. Dette har vi presentert for både forretningsutvikling og ledergruppen.
Da jeg skrev forrige innlegg hadde vi også fått noen oppgaver i forbindelse med Småkrafts bærekraftsrapprort. Etter å ha lest gjennom rapporten hadde vi et møte for å diskutere hvordan den kunne forbedres. Vi kom frem til at rapporten var for lite personlig og at leseren ikke fikk et ordentlig innblikk i de ulike aspektene ved bedriften. Løsningen ble å lage korte tekster om blant annet hva Småkraft gjør for å verne miljøet og om et par av grunneierne. Disse tekstene vil stå i små bokser i rapporten for å bryte opp tunge sider med mye tekst. Denne uken har vi fått nye oppgaver i forbindelse med bærekraftsrapporten. Småkraft skal i år følge GRI-standard for bærekraftsrapportering og TCFD-standard for rapportering av klimarisiko. Vi har da fått i oppgave å sette oss inn i standardene og sørge for at rapporten er tråd med disse. Vi lager da blant annet et dokument med oversikt over standard-indeksene og hvor man finner de i rapporten. Videre fremover skal vi være med å oppdatere rapporten og hjelpe til med å få den ferdig innen de to neste ukene.
En annen oppgave vi har hatt siden sist er å automatisere et excel-ark for beregning av prosentvis prisrabatt på kraftverk. Beregningen gjøres ved hjelp av mange ulike input som blant annet månedlig simulert produksjon, faktisk produksjon dersom det finnes historisk data, og månedlig elspotpris for området kraftverket ligger i. For å automatisere arket laget vi valgfunksjoner for hvilke område kraftverket ligger i og om det finnes historisk data eller ikke. På denne måten blir riktig elspotpris automatisk lagt inn etter valgt område og riktig modell for beregning av rabatt kommer frem basert på om det finnes historisk data eller ikke.
Siden sist har vi heldigvis ikke hatt noen endring i kontorsituasjonen, så vi sitter på kontoret i Solheimsviken hver mandag og onsdag.
Gjennom praksisperioden min hos Småkraft har jeg tilegnet med masse ny kunnskap. For et par uker siden var vi med på et «seminar» om hvordan kraftmarkedet fungerer. Dette var veldig interessant, og noe jeg ikke visste så mye om fra før. Jeg har så klart også lært mye om småkraftverk. Vannkraft er noe jeg hadde en del kunnskap om fra før, men jeg har nå fått mer innblikk i hvordan det fungerer i praksis med tanke på blant annet drift, lønnsomhet og reguleringer i forbindelse med miljøvern.
Ellers jobbes det mye i Excel, noe jeg har fått inntrykk av at det gjøres generelt i arbeidslivet. Jeg har tilegnet meg mange nye tips og triks som jeg garantert kan ta med meg videre. Generelt har jeg fått god innsikt i hvordan det arbeides i en bedrift og hvordan det er ute i arbeidslivet. Jeg synes det er veldig positivt å få være med i et litt mindre selskap og da få ta del i flere deler av virksomheten.
Jeg har hatt et veldig spennende og lærerikt opphold hos Småkraft så langt, men heldigvis ender det ikke helt enda- jeg og Benjamin har fått sommerjobb! Jeg er veldig takknemlig for denne muligheten og gleder meg masse til sommeren.
-Kamilla