Hei! Jeg heter Stine Lise og har praksisplass på VilVite Bergen Vitensenter sammen med mine medstudenter Sonja, Tuva, Jarl og Vetle. VilVite er et populærvitenskapelig opplevelses- og læringssenter med installasjoner som fremmer lekende utforskning av realfag. Dette er et av 13 vitensentrene i Norge som får fast støtte fra Norges Forskningsråd gjennom Vitensenterprogrammet. VilVite har vært lokalisert ved høyteknologisenteret siden 2007, men på grunn av begrenset arbeidsplass jobber vi fra lesesal.
Vi er fem studenter fordelt på tre ulike oppgaver. På det første møtet jeg hadde med vår kontaktperson gjennomgikk vi alle oppgavene, og jeg valgte å jobbe på installasjonen «Fornybar by», da den hørtes mest interessant ut. De andre jobber to og to sammen med CO2-regnskap for transport og Oxyfuel.
Min oppgave er å samle inn data til en installasjon som skal forestille en by. Brukeren starter med et åpent landskap og kan velge så mange de vil av mellom 15-20 brikker som skal symbolisere ulike energiprodusenter og -forbrukere. Når man plasserer ut brikker, og bygger sin egen by, vil man få tilbakemelding på byens energioverskudd eller -underskudd, i tillegg til hvor godt byen fungerer/hvor lykkelige innbyggerne er. Målet med installasjonen, og grunnen til at jeg valgte denne oppgaven, er å lære både barn og voksne om energibalanse og viktigheten av å produsere nok energi.
For å legge grunnlaget for «Fornybar by» samler jeg inn data innenfor kategoriene Energi, Økonomi, Mennesker/Arbeidsplasser, Lykke, Kultur og Sikkerhet. Jeg har satt sammen et datasett med alle tallene og laget et dokument med kilder, utregninger og forklaringer for tallene, slik at de kan forstås og oppdateres enkelt.
Jeg fikk opprinnelig beskjed om å lage en enkel simulering i Excel for å visualisere dataen ved ulike sammensetninger av energikilder og -forbrukere. Fordi dette ble litt knotete, valgte jeg å lage to simuleringer i Python i stedet. I begge simulasjonene kan brukeren velge opp til 3 energiprodusenter og 4 forbrukere. Den ene viser energibalansen, mens den andre gir en score på hvor godt byen fungerer. For å gjøre det visuelt, har jeg laget en figur til hver simulasjon; et batteri som er fylt opp i henhold til balansen og et smilefjes som endrer uttrykk avhengig av byens funksjonalitet og trivsel. Dette har jeg fått positiv respons på fra VilVite.
I uke 38 holdt vi en midtveispresentasjon for de to ansvarlige for prosjektet, der vi viste hvor langt vi hadde kommet. Både jeg og de to andre gruppene presenterte arbeidet vårt for dem og hverandre, fikk gode tilbakemeldinger før alle diskuterte mulige endringer og veien videre.
For noen uker siden fikk vi vite at VilVite har skaffet delfinansiering til prosjektet, som betyr at innstallasjonen jeg jobber med muligens vil bli realisert og plassert på VilVite. Derfor ser jeg nå frem til å kunne se og teste ut den ferdige installasjonen om noen måneder.