NORCE – Tora Torvund

Hei! Jeg heter Tora og har praksis hos NORCE denne høsten. NORCE er et uavhengig forskningsinstitutt som samarbeider med både offentlig og privat sektor. Dette gjør de for å gi et kunnskapsgrunnlag til å drive med innovasjon og bærekraftige løsninger på problemstillinger samfunnet står ovenfor. Et naturlig satsningsområde er da energi, og det er på den seksjonen jeg er. NORCE driver også med forskning på samfunnsfag og helse, og Camilla Stoltenberg ble i år ansatt som konsernsjef.

Karbonfangst og -lagring (CCS) kan ifølge FNs klimapanel spille en viktig rolle i reduksjonen av CO2-utslipp for å begrense klimaendringer. For at det skal kunne rulles ut i stor skala trengs det mer forskning på både fangst- og lagringsdelen av prosessen. Det er sistnevnte jeg følger med på.

Centre for Sustainable Subsurface Resources (CSSR) er et forskningssenter som ledes av NORCE, hvor også UiB deltar. Det er praksisveilederen min som leder senteret. På senteret jobbes det blant annet med karbonlagring rundt 1000 meter eller mer under bakken. For å gjøre dette må man ha et bilde over hvordan geologien og fysikken til reservoarene som skal brukes er. Det er et tverrfaglig senter, og i tillegg til geologer og fysikere jobber det også matematikere og kjemikere der. Forskerne bruker modeller og digitale simuleringsverktøy, noe jeg også får prøve ut. Open Porous Media (OPM) er et eksempel på det, og jeg jobber med å kjøre CO2-lagringssimuleringer i dette programmet. I tillegg ser jeg på 3D-visualisering av resultatene i et program som heter ResInsight. Begge programvarene baserer seg på forskning fra olje- og gassektoren, og jeg syns det er kult at man kan bruke opparbeidet kunnskap derfra inn i det grønne skiftet.

For tiden jobber jeg med å endre på parameteren permeabilitet og hvor i brønnen CO2 injiseres. Etter jeg har gjort justeringer kjører jeg en simulering og undersøker hvordan endringene påvirker trykk og metning i reservoaret. Endringene av parameterne gjør jeg i input-filer, som er tekstfiler med kode som OPM leser. Ved å endre på verdier og det som kalles nøkkelord i disse filene kan man undersøke forskjellige scenarioer.

Hvordan påvirker de geologiske egenskapene til reservoaret hvordan CO2-en beveger seg? Hvor er det lurest å injisere den?
Å kunne forutsi faktorer som dette er essensielt for å kunne lagre CO2-en på en trygg måte for framtiden. Dette syns jeg er spennende, og jeg gleder meg til å lære mer om fysikken og matematikken som ligger bak resultatene fra simuleringene.

Jeg har tenkt på om jeg vil jobbe med forskning etter hvert, så det er veldig kjekt å få muligheten til å være på NORCE og se litt hvordan forskere jobber.