Gexcon – Even Bless Liland

Hei, mitt navn er Even, og høsten 2022 er jeg gjennom faget ENERGI240 ute i praksis hos bedriften Gexcon.

Hittil i praksisperioden har jeg hatt oppmøte hos Gexcons hovedkontor på Fantoft, sør i Bergen. Hos denne bedriften jobber det både ingeniører med bakgrunn innenfor forbrenningslære/fluidmekanikk, kjemi, matematikk og fysikk, men også en avdeling som har med drift- og utvikling av programvaren FLACS. FLACS er programvare innenfor såkalt computational fluid dynamics (CFD), som brukes til å gjøre avansert modellering av risiko for brann, eksplosjons- og spredningsfare. Under mitt praksisopphold har jeg fått innføring i hvordan dette programmet både videreutvikles- og brukes hos Gexcon.

Gexcon, kort for Global Explosion Consultants, er en verdensledende bedrift innenfor vurdering og konsultasjon rundt eksplosjon- og brannsikkerhet. Bedriften jobbet opp mot industri, ofte med analyse av støveksplosjon- og gasseksplosjonsfare. De gjør også analyse av forløp ved ulykker i industrien, og har bidratt til undersøkelser ved flere store ulykker.

Gexcon, som opprinnelig var en konsultasjonsavdeling ved Christian Michelsens Institutt, har bygget sin kompetanse på lang historikk med forskning og har dermed akkumulert en stor mengde forskningsmateriell og faglitteratur. Under mitt opphold har jeg blant annet fått i oppgave å gjøre en gjennomgang av forskningsartikler og fagbøker for å vurdere hva som fortsatt er relevant å ta vare på i fysisk form i dag, og deretter å etablere et oversiktlig bibliotek av alt materiellet vi står igjen med.

I dette arbeidet jeg sett at mye av forskningen Gexcon støtter seg på er relevant for meg som har valgt retning prosess- og energiteknologi – hvor særlig fluidmekanikkdelen nok er viktig.
Utover det som er spesifikt for faget, opplever jeg det som nyttig å oppleve hvordan innsiden av ingeniørbedrift fungerer i praksis. I en moderne ingeniørbedrift er det jo rimelig å forvente at man i stor grad støtter seg på spesifikk programvare, samtidig ser jeg at mange i denne bedriften også har god kunnskap om vitenskapen som programvaren baserer seg på.

Helhetsinntrykket av praksisperioden hittil er bra, og jeg opplever å bli tatt godt imot av de ansatte på kontoret på Fantoft. Det har til tider være noe utfordrende å finne en god fremgangsmåte for å skape system i litteraturen jeg har jobbet med å sortere, da dette er et stort volum som strekker seg flere tiår bakover i tid, men jeg opplever å gjøre fremskritt og har fått bedre oversikt over hva som kan være en god balanse mellom det digitale biblioteket og det fysiske.

Jeg ser videre frem til hva mer jeg kan lære og erfare av mitt opphold hos Gexcon i Bergen, og hvordan det evt kan påvirke retning av masteroppgave og yrkesliv.