Kongstein – Samuel Nyhamn

Hei, energibloggen og takk for sist!

Det har nå gått omtrent 3 uker siden sist innlegg og det har skjedd en god del på praksis siden den gang. Det går nå for alvor mot en avslutning på praksisoppholdet i Kongstein. Det har vært veldig interessant å være utplassert hos Kongstein. Det har vært spennende og læringsrikt å få et innblikk i hvilke utfordringer/oppgaver som må løses for å kunne realisere det grønne skiftet. I første omgang har dette vært å sette seg inn i de logistiske utfordringene rundt oppsett og «sammensetning» av havvindparker, men etter hvert også dykke dypere innen andre grønne energikilder. Dette har vært med på å gi økt forståelse og interesse innen forskjellige typer fornybar energi.

Sammen med Sander Øie har jeg i løpet av semesteret jobbet med en oppgave knyttet til logistikken for en havvindpark. Det vil si, vi har sett på transport og produksjon av komponentene som kreves for å sette opp et felt med havvindturbiner. I effekt går dette ut på å finne produsenter som har kapasitet til å produsere komponenter av riktig størrelse og format. Deretter undersøke hvordan komponentene skal kunne transporteres fra A til B. I vårt tilfelle er dette fra produsentens fabrikk til en mellomlagringshavn der delene oppbevares frem til de skal installeres offshore. Som en del av denne oppgaven har vi også sett på hvilke krav som stilles til en slik mellomlagringshavn. Både i form av areal og rent fysiske begrensninger som vekt-begrensning for areal, kraner og spesifikke lagringsmetoder.

For å bygge videre på hvilke krav som er nødvendige for en mellomlagringshavn, har vi også undersøkt litt hvordan man kan gjøre en slik havn mer fremtidsrettet. Å bygge/oppgradere en havn til å være egnet for lagring/flytting av havvindkomponenter er ofte et stort tiltak som krever både tid og midler. Derfor vil det også være hensiktsmessig å undersøke hvilke fremtidige krav og utfordringer det er mulig å ta høyde for og imøtekomme når man bygger ut en slik havn. Bl.a. energilagring, hvilket drivstoff som brukes på havnen, strømtilgang, automatisering, størrelse osv.

Blant de mindre oppgavene som har vært de siste ukene har det blant annet vært å bruke et kode-program kalt power automate til å gjennomføre web-scraping. Dette har i stor grad gått ut på å hente ut informasjon om aktuelle «tenders» og bedrifter innen havvind-sektoren, som derettes skrives automatisk sortert inn i et excel-regneark. Noe som er tidsbesparende i forhold til tiden det tar å gjøre denne oppgaven manuelt.

Kort oppsummert har dette vært en svært lærerik periode der jeg har fått et innblikk i hvordan det kan være å arbeide innen havvind. Takk til Kongstein for muligheten, og takk for nå!