Hei! Mitt navn er Hedi og i dette semesteret har jeg praksis hos Moreld Flux. Moreld Flux er en bedrift som er del av Moreld konsernet som er delt inni fire divisjoner: Engineering & Ocean, Energy Solutions, Technical Solutions og Lif-cycle. Flux er i en del av avdelingen Energy Solutions. Flux er en leverandør og service betjener av ventiler, slanger, navlekabel og koblinger for strømnings- og væskekontrollapplikasjoner, og leverandør av olje- og gassanalyse og måling. Flux har kontorer i Bergen, Stavanger, Larvik, Hammerfest og i Italia. I Bergen har Flux produksjon i Laksevåg. I starten av praksis brukte jeg tiden til å bli bedre kjent med bedriften og deres tjenester. Her fikk jeg blant annet omvisning rundt lokalet og i produksjonslageret. Jeg fikk se hvordan slanger, ventiler, kabler og koblinger ble produsert og testet. Jeg deltok også i møter, for å observere hvordan Flux strukturer arbeidet sitt og planlegger produksjon.
Forventingene jeg hadde før praksis var å få inntrykk av arbeidshverdagen og arbeidsoppgaver. Jeg ønsket å få arbeidsoppgaver som ville være nyttige for meg og bedriften, og det fikk jeg. Jeg ble informert om en 3D-printing prosjekt Flux har i samarbeid med F3nice (italiensk selskap), som skal revolusjonere hvordan man produserer, lagrer og resirkulerer produkter i industrien. Dette hørtes veldig spennende og interessant ut. Jeg fikk delta i dette prosjektet. Som arbeidsoppgave leste jeg meg opp og undersøkte Additive Manufacturing (AM). AM er en produksjonsprosess som omhandler 3D-printing hvor man bygger tredimensjonale objekter ved å legge til materiale lag for lag. Dette er ulikt fra tradisjonelle produksjonsprosesser, hvor materialet fjernes fra et fast arbeidsstykke for å skape ønskende form. AM krever 5 trinn: Design, Slicing, Utsrkift, Solidification og Etterbehandling. AM kommer med mange fordeler som On-Demand Production. Det muliggjør produksjon på forespørsel, og reduserer behovet for transport og lange forsyningskjeder. En annen fordel med AM er «Digital Lager», et lager av filer til produkter som kan brukes til å produsere produktene når som helst og hvor som helst. Dette sparer økonomisk ved at en kan produsere reserve deler og prototyper istedenfor å kjøpe dem og kun benytte 10% av dem. En viktig fordel er at AM reduserer materialavfall ved å bruke kun nødvendige ressurser til prosjekt og også resirkulere brukte materiale til pulver for å danne nye gjenstander. Andre fordeler med AM er kompleks geometri og tilpasning.
Her ser vi at AM er mer miljøvennlig og økonomisk besparende enn den tradisjonelle produksjons prosessen. Denne teknologien har stort fremskritt og potensiale. Jeg har vært på et foredrag hos Odfjell for intro av AM. I de kommende ukene skal jeg også se AM i praksis hos Additech AS.
Til nå har praksis vært bra. De ansatte er veldig hyggelige og imøtekommende. Vi har felleslunsj, og diskuterer mye utenfor arbeidet. Miljøet og tilværelsen i Flux er super.
Prosjektet er gøy og spennende. Jeg ser frem til å lære mer fremover og bygge erfaringer i resten av praksis-perioden. Jeg trives svært godt, og er kjempefornøyd med min praksisutplassering.