Element One Energy – Mateusz Zydek

Tjo og hei alle sammen!
Denne praksisperioden tilbringer jeg hos Element One Energy også kjent som EoneE; og det er jeg veldig glad for! Selskapet driver med utvikling av elektrolyseceller og brenselceller innen PEM (Proton Exchange Membrane) teknologi. Faktisk, er PEM-teknologi i min mening mest interessant av alle elektrolyseformer, og jeg skulle gjerne brukt flere linjer på å beskrive detaljert hva det går ut på, men det kan jeg dessverre ikke som følge av enkelte betingelser i praksisavtalen.
Praksisperioden hittil har vært lærerik, krevende og ikke minst spennende. Hver uke hadde jeg anledning til å arbeide med nye oppgaver; alt fra konkurrent analyse og total adressable marked (TAM) til programmering.
Ut av alle oppgaver nevnt ovenfor var programmering verst! Ikke forstå det slik at jeg ikke liker å programmere (for at det gjør jeg veldig), men heller at oppgaven oversteg mine forventninger … Oppgaven var å programmere en Levelized Cost Of Hydrogen (LCOH) kalkulator med grafisk visualisering, og den hørtes dermed veldig enkel ut. Som sagt, den var ikke enkel i det hele tatt. Koden blir skrevet i python, men innebærer biblioteker som tillater bruk av html og css som jeg er kjent med, men ikke har så mye erfaring fra før. Foreløpig er den 1000 linjer lang og blir nok lengre etter hvert, da flere betingelser og innputt må legges til. Det som skremmer meg mest, er logiske feil som er utrolig vanskelige å finne, spesielt når en kode er lang og sammenhengende. Hittil, har jeg støttet på 3 slike feil og det tok meg en hel arbeidsdag pluss overtid for å løse hver av dem. Slitsomt, men nødvendig…
Bestemmelse av total adressable marked var heller ikke lett. Dette er stort sett fordi jeg aldri har gjort det før, men også fordi det er utrolig mange selskap som tilbyr innsikt i data både gratis og betalt; da er spørsmålet hvilket av de man skal anse som pålitelig og riktig. Noen av dem mente at lønnsomheten til PEM elektrolyseceller vil øke fra tusener til milliarder, og noen mente at den vil øke fra tusener til millioner. Aller fleste hadde ikke med kilder så opphavet til tallene deres var ukjent. Heldigvis var det ett par store internasjonale selskap som man faktisk kunne stole på grunnet deres bakgrunn og oppgitt samarbeid; selskap som IEA og Deloitte.
Konkurrent analyse kan innebære alt fra størrelsen på et selskap til selskapets lønnsomhet. Selvfølgelig kan jeg ikke utelukke system parametere som har størst innspill i om et selskap skal lykkes, og det er nemlig det jeg har brukt tid på å sammenlikne. Altså, systemdetaljer til 20 største elektrolyseselskap. Aller fleste detaljer er lett tilgjengelige, men det finnes også noen som krever dypere research.
Jeg gledes til jeg er endelig ferdig med python-programmet, og forhåpentligvis får mer praktiske oppgaver!